Casey Affleckin elokuvassa isä varjelee poikana esiintyvää tytärtään lähitulevaisuudessa, jossa pandemia on tappanut lähes kaikki naiset

Casey Affleck peilaa kirjoittamassaan ja ohjaamassaan elokuvassa aikojemme ja yhteisöjemme arvoja uskonnoista sukupuolivalistukseen. Elämäni valo sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa pandemia on tappanut lähes kaikki naiset.

Casey Affleck ja Anna Pniowsky näyttelevät isää ja tytärtä Affleckin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa.

17.6. 2:00 | Päivitetty 17.6. 9:35

Draama

Elämäni valo ★★★

Light of My Life, USA 2019, Teema klo 21 ja Yle Areena (12)

Casey Affleck on kertonut, ettei hänelle koskaan kerrottu hyvän yön satuja. Kirjoittamassaan ja ohjaamassaan elokuvassa Elämäni valo hän esittää isää, joka alati tarinoi 11-vuotiaalle tyttärelleen (Anna Pniowsky).

Eletään lähitulevaisuudessa, jossa pandemia on tappanut lähes kaikki naiset. Lapsen äiti on kuollut, ja isä piilottelee pojaksi uskoteltua tytärtä arvaamattomalta ulkomaailmalta. Muita kohdattaessa paetaan oitis etsimään uutta piilopaikkaa.

Tuhon jälkeinen, usein uusbarbaarinen maailma kuuluu tieteiskuvitelmien perusaiheisiin. Affleck kuitenkin pitäytyy kuvaamaan lapsensa suojelulle omistautuneen isän ja puberteetin kynnykselle kasvavan tytön suhdetta: dystopia vieläpä alkaa kymmenminuuttisella iltatarinalla.

Mutta miten ja mihin rakastava isä pystyy evästämään kasvavan tytön, joka ei ole nähnytkään naisia, ja joka oppii sukupuolensa olevan lähtökohtaisesti vaara?

Sattumoisin kohdattava nuorukainen kertoo yhteisönsä bunkkerivarastosta, jonne ”naaraat” teljetään. Tyttö alkaa tiedostaa yhä selkeämmin sukupuolisuutensa. Tietenkin Affleck, itsekin seksuaalisista syytöksistä vapautunut elokuvataiteilija, peilaa laajemminkin aikojemme ja yhteisöjemme arvoja – uskonnoista sukupuolivalistukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat