Iranilaisen Jafar Panahin hienossa esikoiselokuvassa pieni tyttö antaa oppitunnin ihmiselämästä

Viiden tähden elokuvassa viisivuotias tyttö haluaa kultakalan ja lähtee yksin ostamaan sitä. Valkoisen ilmapallon nerokkaan käsikirjoituksen on tehnyt iranilaisen elokuvan legenda Abbas Kiarostami, ja elokuvan ohjasi oppipoika Jafar Panahi.

Raziehia esittävä Aida Mohammadkhani onnistuu roolissaan ilmentämään hienosti monia tunteita.

18.6. 2:00

Draama

Valkoinen ilmapallo ★★★★★

Badkonake sefid Iran 1995

Teema klo 21.05 ja Yle Areena.

Uuden vuoden juhlallisuudet lähestyvät Teheranissa, ja perinteisiin kuuluvat kultakalat. Viisivuotias Razieh on nähnyt kaupungilla ihanan pulleita ja tanssivia kultakaloja ja haluaa kotiinsa yhden niistä.

Pienen tytön itsepäisyys vie voiton. Äiti antaa lopulta tarvittavan rahan, yhden setelin, ja päästää tytön hoitamaan ostokset yksin. Razieh aloittaa vaelluksen kohti päämäärää, ja edessä on monta estettä.

Ensin ilkeä käärmeenkesyttäjä nappaa rahan häneltä, mutta Razieh saa sen onneksi takaisin. Nurkan takana odottaa kuitenkin toinen vastoinkäyminen: seteli lentää tiehensä ja päätyy erään kaupan kellariin ja ristikon alle. Kauppias on jo lähtenyt vapaalle.

Miten käy tytön, ehtiikö hän saada kultakalansa?

Nerokkaan käsikirjoituksen on tehnyt iranilaisen elokuvan legenda Abbas Kiarostami, ja elokuvan ohjasi oppipoika Jafar Panahi. Valkoinen ilmapallo palkittiin Cannesissa parhaana esikoiselokuvana, ja se jäi Pahanin ainoaksi sallituksi elokuvaksi Iranissa. Sen jälkeen Panahi on noussut kansainväliseen maineeseen, jatkanut ohjaamista kotimaassaan salaa viranomaisilta ja päätynyt vankilaan.

Raziehia esittävä Aida Mohammadkhani on ihmeellinen löytö. En tiedä, mitä keinoja Panahi käytti häntä ohjatessaan, mutta Aidan ilmeissä näkyy tunteiden koko kirjo epätoivosta riemuun.

Itse tarina on metafora ihmiselämästä, ja roolihahmoihin on kirjoitettu yhteiskunnan rakenteita. Miten käy pojan, jolle jää vain yksi valkoinen ilmapallo?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat