Maahanmuuttoviraston tuoreimman kesäkuisen tiedon mukaan lähes 26 000 Venäjän hyökkäystä paennutta ukrainalaista on saanut tänä vuonna Suomesta tilapäistä suojelua. Kati Grönholmin ohjaamassa ajankohtaisdokumentissa Ukrainasta Paraisille (2022) palataan aluksi maaliskuulle, jolloin hakemuksia jätettiin enimmillään noin 1 200 päivässä – suunnilleen saman verran kuin nyt viikossa.
Mutta tässä ohjelmassa ei ole kyse numeroista vaan ihmisistä sekä ennen kaikkea naisista ja lapsista, joita Paraisten kaksikielisessä kaupungissa oli valmis majoittamaan ensi hätään yli sata perhettä. Pääosassa ovat onneksi kuitenkin ukrainalaiset tulijat ja vielä aivan ensimmäisistä hetkistä uusissa väliaikaismajoituksissaan – toisten kodeissa, ilman kunnollista yhteistä kieltä.
Ensivaikutelmat ovat ymmärrettävästi välittömiä ja hämmentyneitä, mutta sopeutuminen nopeaa, tai ainakin yritys. Lapset käyvät koulua ja äidit opiskelevat kieltä, hakevat töitäkin. Nyt olisi tietysti mukava tietää, mitä Nataša Ponomarenkolle ja hänen kuudelle lapselleen kuuluu nyt tai mitä Yuliia Špakille ja hänen kahdelle tyttärelleen. Jälkimmäinen äiti elätteli jo tullessaan toiveita pikaisesta paluusta kotiin.
Ukrainasta Paraisille, Fem klo 19.55 ja Yle Areena.
Kahdeksanvuotias Anastasia Špak aloitti Paraisilla heti koulunkäynnin ja oli iloinen sekä Paraisten rauhasta että lyhyestä koulumatkasta.