Hiljainen pako on hellyttävän naiivi luonnon puolustus ja toimii parhaiten lastenelokuvana

Tehostevelho Douglas Trumbull ohjasi naivin puolustuksen luonnolle. Elokuvassa valtavien avaruusaluksien geodeettisiin kupoleihin on säilytetty biosfääriä siinä toivossa, että kotiplaneetan luonto voitaisiin joskus elvyttää.

Scifi-jännärissä avaruusalukseen on säilötty viimeisiä rippeitä alkuperäisestä luonnosta. Yhden aluksen puutarhoja hoitaa hellästi Freeman Lowell (Bruce Dern).

23.6. 2:00

Scifi

Hiljainen pako ★★

Silent Running, USA 1972

Teema pe 24.6. klo 21.00 ja Yle Areena (K7)

50 vuotta sitten Douglas Trumbull teki tieteiselokuvan, jossa Maapallo on tärvelty ja kaikki metsät tuhottu. Tarinan ajankohtaa ei mainita, mutta nyt taidetaan kiiruhtaa sen ennustusta kohti, kun meilläkin Metsähallitus hakkaa surutta retkeilyalueita ja muuta arvometsää.

Trumbull (1942–2022) muistetaan muun muassa Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:n (1968) uraauurtavista erikoistehosteista. Hiljaisen paon hän joutui tekemään murto-osalla 2001:n kustannuksista, mutta tulos on silti näyttävä.

Valtavien avaruusaluksien geodeettisiin kupoleihin on säilytetty biosfääriä siinä toivossa, että kotiplaneetan luonto voitaisiin joskus elvyttää. Yhden aluksen puutarhoja hoitaa hellästi Freeman Lowell (Bruce Dern). Kun metsät käsketään tuhota lopullisesti, hän ryhtyy kapinaan.

Trumbullin taidot tarinankertojana eivät olleet samalla tasolla kuin tehostenikkarina. Hiljainen pako on hellyttävän lapsellinen luonnon puolustus. Lastenelokuvana katsottuna se toimii ehkä parhaiten ja on sellaisena sympaattinen.

Luomu-Lowell on kiltti niin metsän pienille eläimille kuin avaruusalusta remontoiville roboteille. Trumbull oli kyllästynyt näyttelijöihin robottipuvuissa ja teki siksi elokuvansa roboteista inhimillisesti käyttäytyviä laatikoita. Ne ovat kuin vastakohta 2001:n tuhoisalle HAL-tietokoneelle.

Trumbull pääsi ohjaamaan vain yhden muun elokuvan, Brainstorm – aivomyrskyn (1983).

Tehosteita hän teki muun muassa Steven Spielbergin Kolmannen asteen yhteyteen (1977) ja Ridley Scottin Blade Runneriin (1982).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat