Porvoossa taiteen katsojaa kohti näyttää hyökkäävän raivostunut susi – Pekka ja Teija Isorättyän robotit ovat inhimillisen hauraita

Taiteilijapari on tuonut Porvooseen mekaanisen suden ja robottibaarin.

Vikasietometsässä (2021) vaanii villiintynyt robottisusi.

1.7. 11:28

Nykytaide

Pekka ja Teija Isorättyä: Elämän jano 28.8. saakka Porvoon Taidehallissa (Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1). Kesäaukioloajat 1.7.–31.7. ti–pe klo 10–16, la–su 11–16.

Porvoon Taidehalliin astuessa näyttelyvierasta kohti saattaa hyökätä raivostunut susi. Vain katosta roikkuva ketju estää petoa käymästä katsojan kimppuun. Vääntyneet aidat suden ympärillä näyttävät vain vaivoin pitävän sen kurissa. Riekaleisen turkin alta näkyy, että eläin onkin robotti.

Taiteilijapari Pekka Isorättyän ja Teija Isorättyän (molemmat s. 1980) villiintynyt susirobotti on hurja, mutta sen nykivissä liikkeissä voi aistia myös lannistumista ja epätoivoa. Kovia kokenut olento herättää enemmän sääliä kuin pelkoa.

Tyypilliseen tapaansa Isorättyät hyödyntävät Vikasietometsässä (2021) kierrätys- ja luonnonmateriaaleja. Susirobotissa on käytetty vanhan koulun kellarista löytynyttä täytettyä sutta, ja sen ympärille Isorättyät ovat keränneet verkkoaitojen ympärille kasvaneita puita.

Isorättyät käsittelevät teoksissaan ihmisen, luonnon ja teknologian risteyskohtia. Usein näkökulma liittyy ihmisen haurauteen ja erehtyväisyyteen, jotka heijastuvat luontosuhteeseemme ja pyrkimykseemme ylittää teknologian avulla inhimilliset puutteemme.

Näyttelyn taidokas otsikko Elämän jano ohjaa ajatukset selviytymisviettiin, vapaudenkaipuuseen ja haluun löytää elämään mielekkyyttä. Mekaanisen suden ohella näiden kysymysten äärellä ovat myös Robohemians-robottibaarin (2022) asiakkaat.

Robohemians (2022) kutsuu mukaan robottien baari-iltaan.

Tavallista kulmakuppilaa muistuttavassa baarissa Veke- ja Tortsua-nimiset robotit ovat laittaneet ihmismäiset naamansa tiskille ja vaihtaneet viihteelle. Sammaltavissa jorinoissa korjataan hajonnutta Mitsubishia ja kerrotaan eeppisestä kaljanhakureissusta. Baarin nurkassa yksin istuva kaunotar lausuu välillä surumielisen runon. Meksikolainen muusikko Marina de Ita on lainannut robottileidille sekä kasvonsa että äänensä.

Robohemians tuo mieleen Isorättyöiden rollaattoria työntävät eläkeläisrobotit kymmenen vuoden takaa. Niiden tavoin baarin asiakkaat ovat inhimillisen vajavaisia, tarkoitukseensa kelpaamattomia, kaukana täydellisen robotin ihanteesta.

Isorättyöiden teosten vahvuus on juuri siinä, että ne ovat kaukana sieluttomista koneista: vapautensa armoille jääneitä robotteja kohtaan on vaikea olla tuntematta empatiaa.

Porvoon taidehalli sijaitsee Taidetehtaalla, jossa on myös Avantin Suvisoiton ohjelmaa. Suvisoitto päättyy 3.7.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat