Pohdituttavassa dokumenttisarjassa vieraillaan vakaviin rikoksiin syyllistyneiden kehitysvammaisten pakkohoitolaitoksessa

Tanskalaissarja ehtii alkupuolellaan jo arveluttaa, mutta päätyy tasapainoiseen kuvaan hankalasta aiheesta.

22.6. 2:00

Tanskan yleisradioyhtiön DR:n kolmiosainen sarja Erityisen vaarallinen sijoittuu korkeiden aitojen ympäröimään Kofoedsmindeen, jossa asuu vakaviin rikoksiin syyllistyneitä kehitysvammaisia.

Toimittaja Kristian Almblad on tehnyt ensimmäisen ohjelman Kofoedsmindestä vuonna 2006. Tuolloin asukkaita oli 37, nyt melkein sata.

Yksi syy asukasmäärän kasvuun on se, että toisin kuin vankilassa, laitoksesta pääsee ulos vain uudella oikeuden päätöksellä. Niinpä Kofoedsmindessä asuu yhä Almbladin edelliseen ohjelmaansa jututtamia kehitysvammaisia. Eräällä tulee täyteen 25 vuotta.

Sarjan avausjaksossa kieltämättä huolestuttaa ensinnäkin se, alkaako osa katsojista rikoksista kuullessaan tehdä vääristyneitä yleistyksiä kehitysvammaisista. Sitäkin tulee pohtineeksi, sarjan nimenkin vuoksi, onko mukana pyrkimystä kohujournalismiin.

Kokonaisuutena katsoen sarja on kuitenkin tasapainoinen. Niin asukkaiden kuin työntekijöidenkin haastatteluin piirtyy kattavalta tuntuva kuva laitoksen toiminnasta, ongelmatilanteita piilottelematta.

Osalle asukkaista Kofoedsminde tuntuu olevan järkevä asuinpaikka, mutta ainakin yhden kohdalla joutuu pohtimaan tätä: kun lievä kehitysvammaisuus on usein veteen piirretty viiva, voiko parin pisteen ero älykkyysosamäärätestissä pidentää muutaman kuukauden tuhopolttotuomion useaan vuoteen?

Erityisen vaarallinen, Yle Areena

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat