”Todella synkkä päivä naisille”, ”vastarintaa täytyy jatkaa” – Näin kulttuuri­maailma reagoi Yhdysvaltain mullistavaan abortti­päätökseen

Kulttuurivaikuttajat ovat ottaneet voimakkaasti kantaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätökseen kumota laaja aborttioikeus. Muun muassa Rage Against The Machine ja Lizzo lahjoittavat suuria summia lisääntymisoikeus­järjestöille.

Muun muassa Billie Eilish (vas.), Rage Against The Machine (kuvassa yhtyeen kitaristi Tom Morello) ja Phoebe Bridgers ovat ottaneet kantaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätökseen kumota liittovaltiotason aborttioikeus.

25.6. 16:56

Lukuisat kulttuuri- ja viihdemaailman henkilöt ovat ottaneet kantaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätökseen kumota laaja liittovaltiotason aborttioikeus.

Muun muassa pop-laulaja Billie Eilish mainitsi aiheen esiintyessään Glastonburyn festivaaleilla perjantaina.

”Tänään on todella, todella synkkä päivä naisille Yhdysvalloissa”, Eilish sanoi.

Hän omisti kappaleensa ”Your Power” kaikille, joihin korkeimman oikeuden päätös vaikuttaa. Kappale käsittelee vanhoja miehiä, jotka hyväksikäyttävät valtaansa.

Samoilla festareilla esiintyvä folk-laulaja Phoebe Bridgers otti asiaan voimakkaasti kantaa.

Hän muun muassa kehotti yleisöä laulamaan kanssaan ”vitut korkeimmasta oikeudesta” ja tuomitsi ”merkityksettömät vanhat kusipäät, jotka yrittävät määrätä mitä teemme kehoillamme”.

Myös pop-laulajat Olivia Rodrigo ja Lily Allen esiintyivät yhdessä Glastonburyssa ja tuomitsivat korkeimman oikeuden päätöksen.

Allen kutsui aborttioikeutta ”ihmisen perusoikeudeksi” ja sanoi olevansa ”kauhuissaan” päätöksen seurauksesta.

Rodrigo ja Allen soittivat yhdessä Allenin kappaleen ”Fuck you”, jonka he omistivat niille viidelle korkeimman oikeuden tuomareille, jotka äänestivät aborttioikeuden kumoon.

”Me vihaamme teitä”, Allen sanoi.

Jotkin artistit ovat lahjoittaneet rahaa aborttioikeuden sekä muiden lisääntymis­oikeuksien puolesta työskenteleville järjestöille.

Esimerkiksi rock-yhtye Rage Against The Machine lahjoittaa 475 000 dollaria Wisconsinissa ja Illinois’ssa toimiville lisääntymisoikeusjärjestöille. Rahat oli kerätty hyväntekeväisyyskonserteilla.

Abortti ei ole enää perjantain jälkeen mahdollista lähes millään klinikalla Wisconsinissa, kun taas Illinois on yksi harvoista keskilännen osavaltioista, jossa abortti on helposti saatavilla.

Rage Against The Machine julkaisi lausunnon viestipalvelu Twitterissä, jossa se sanoo olevavansa ”kuvottunut” korkeimman oikeuden päätöksestä.

”Meidän täytyy jatkaa vastarintaa”, auktoriteettivastaisuudestaan ja vasemmistolaisuudestaan tunnettu yhtye kirjoitti.

Pop-laulaja Lizzo taas lahjoittaa Live Nation -viihdeyrityksen kanssa miljoona dollaria turvallista aborttia tarjoaville järjestöille, kuten Planned Parenthoodille ja National Network of Abortion Fundsille.

Lizzo myös kehotti fanejaan tekemään omia lahjoituksiaan ja allekirjoittamaan Planned Parenthoodin kansalaisaloitteen ”Bans Off Our Bodies”.

Todella monet muutkin artistit ja kulttuurivaikuttajat, kuten Bette Midler, Taylor Swift, Viola Davis, Seth MacFarlane ja Stephen King ottivat kantaa korkeimman oikeuden päätökseen Twitterissä.

Ylivertainen enemmistö kannanotoista tuomitsi aborttioikeuden rajoittamisen.

Yhdysvaltain korkein oikeus muutti perjantaina tulkintaansa perustuslaista. Oikeus piti tunnettua, vuodelta 1973 peräisin olevaa Roe v. Wade -ennakkopäätöstä perusteiltaan heikkona.

Yhdessä toisen ennakkopäätöksen kanssa Roe v. Wade takasi aborteille liittovaltion suojan.

Nyt Yhdysvaltain osavaltiot voivat rajoittaa aborttioikeutta laajasti. Päätöksen uskotaan johtavan tiukkoihin aborttilakeihin monissa osavaltioissa.

Aborttioikeus on ollut Yhdysvalloissa todella vaikea ja kiistanalainen poliittinen kysymys jo vuosikymmeniä. Korkeimman oikeuden päätös on siis valtava käänne.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat