Kovaotteinen tanskalaissarja Veriveljet löytää paikkansa kiiltävän rikosviihteen ja realistisen väkivaltadraaman väliltä

Pätevä sarja vilisee veljeksiä kameran molemmin puolin.

Rikollispomon poika Jakob (Sebastian Jessen) on ryhtynyt poliisiksi. Hän päätyy Kööpenhaminan huumerikollisuutta tutkivaan erikoisryhmään.

28.6. 2:00 | Päivitetty 28.6. 7:06

Rikossarja Veriveljet selittää päähenkilöidensä taustaa yhdellä takaumalla. Isoveli ja pikkuveli istuvat pihalla, kun nurkan takaa tuleva mies tappaa toisen miehen lasten eteen. Veljekset ovat kasvaneet väkivallan piirissä.

Adamin ja Jakobin isä on johtanut rikollisjärjestöä. Kahdeksanosainen sarja alkaa tämän hautajaisista. Pörssianalyytikkona juuri aloittava pikkuveli Adam (Andreas Jessen) seisoo hautausmaalla muiden vieraiden seurassa. Poliisiksi valmistunut isoveli Jakob (Sebastian Jessen) käy vain näyttämässä halveksuntansa isän arkun äärellä.

Sarjan nykyajassa veljekset eivät ole tekemisissä toistensa kanssa. Jakob päätyy Kööpenhaminan huumerikollisuutta tutkivaan erikoisryhmään, jossa hänen tiedoistaan on apua. Adam puolestaan ahdistuu pörssityössään. Kun tilaisuus tarjoutuu, hän tarttuu huumekauppaan.

Samalla rikollisjärjestössä on käynnissä taistelu vallasta, Adam tiivistää välejä lapsuudenystäviinsä Simoniin (Besir Zeciri) ja Oliveriin (Ari Alexander), ja Jakob haaveilee Aggystä (Simone Lykke), jonka mies kuuluu järjestöön.

Pikkuveli Adam (Andreas Jessen) ei viihdy pörssianalyytikkona vaan lähtee isänsä jalanjäljille huumekauppaan.

Pääosia näyttelevät Andreas ja Sebastian Jessen ovat hekin veljeksiä. Veljeskemiaa he eivät kuitenkaan pääse sen kummemmin esittelemään, sillä hahmot tapaavat toisensa hautajaisten jälkeen vasta kahdeksanosaisen sarjan kuudennessa jaksossa.

Adamille veljeä läheisempiä ovat lapsuudentoverit, kun taas sisäänpäin kääntynyt Jakob yrittää bondata kollegoidensa kanssa.

Veljeksiä löytyy myös kameran toiselta puolelta. Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Milad Avaz, mutta alkuteksteissä sarja kreditoidaan Avazin veljeksille. Tuottajiin lukeutuvatkin Miladin veljet Mehdi ja Misam Avaz.

Ensiksi mainittu vastaa myös Netflixin tuoreesta Toscana-elokuvasta ja on ohjannut veljensä Milad Avazin kirjoittamat elokuvat Mens vi lever (2017) ja Kollision (2019).

Veli veljeä vastaan -asetelmasta ei revitä juonen tasolla erityisiä tehoja, eikä sarja ole kovin kiinnostunut päähenkilöiden perhesuhteista tai ajatusten esillepanosta muutenkaan. Veljekset opettelevat tekemään pommeja, eivät avautumaan tunteistaan.

Ristiriidat tehdään näkyviksi juuri toiminnan kautta. Kerronta kulkee sujuvasti kohti riskien kasvamista ja väkivallan kovenemista.

Pätevä sarja löytää paikkansa kiiltävän rikosviihteen ja realistisen väkivaltadraaman väliltä. Pikkuveljen kautta se tarjoaa myös veikeän sivukommentin millenniaalin suhteesta työhön: Adam ahdistuu puku päällä vakituisessa toimistotyössä ja etsii merkitystä sivupuuhista ystävien kanssa.

Veriveljet, MTV Katsomo. (K16)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat