Näyttelijä Jane Fonda arvostelee rankasti Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöstä abortista: oikeudesta on tullut ”äärioikeistolaisen korruption pesäke”

Jane Fonda sanoo Le Mondelle antamassaan haastattelussa, että päätös kumota liittovaltiotason aborttioikeus vei korkeimmalta oikeudelta uskottavuuden. Hän toivoo, että muutos kannustaa ihmisiä äänestämään tulevissa välivaaleissa.

Näyttelijä Jane Fonda on pitkän linjan aktivisti. Kuvassa Fonda huhtikuussa 2022.

27.6. 13:35

Näyttelijä Jane Fonda, 84, on ottanut voimakkaasti kantaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätökseen kumota laaja liittovaltiotason aborttioikeus.

Ilmastokriisiin ja feminismiin kantaa ottavasta aktivismistaan tunnettu Fonda arvosteli päätöstä ranskalaisen Le Monde -lehden haastattelussa.

Fonda kutsuu päätöstä ”likipitäen käsittämättömäksi”.

Hänen mukaansa Yhdysvallat liittyy aborttioikeuden kumoamisella ”sellaisten taantumuksellisten maiden joukkoon, joissa käsitys naisten oikeuksista on lähes keskiaikainen”.

Näyttelijä toivoo, että päätös kannustaa naisia äänestämään marraskuun tulevissa vaaleissa.

Yhdysvalloissa äänestetään marraskuussa välivaaleissa, kaksi vuotta presidentti Joe Bidenin valinnan jälkeen. Vaaleja pidetään merkittävänä mittarina muun muassa sille, kuinka todennäköistä on Donald Trumpin valinta uudelle kaudelle.

Liittovaltiotason aborttioikeuden kumoaminen vei Yhdysvaltain korkeimmalta oikeudelta kaiken uskottavuuden, Fonda sanoo. Hänen mukaansa siitä on tullut ”äärioikeistolaisen korruption pesäke”.

Fonda on harjoittanut aktivismia läpi uransa. Hän on osallistunut muun muassa Vietnamin sodan vastaiseen kiertueeseen ja ajanut pitkään kansalais- ja ihmisoikeuksia. Vuonna 2019 Fonda vietti yhden yön putkassa sen jälkeen, kun osallistui Washingtonin Capitol-kukkulalla järjestettyihin ilmastomielenosoituksiin.

Feminismissä ei Fondan mukaan ole kyse vain naisten asioista, vaan elämänfilosofiasta: siitä, mikä on merkityksellistä ja mitä ihmiset elämässä arvostavat.

Le Monden haastattelussa Fonda sanoo, että aktivismi on opettanut hänet ymmärtämään, kuinka monet eri ongelmat linkittyvät toisiinsa.

Jos ei olisi patriarkaattia, ei olisi ilmastokriisiä, hän sanoo.

Yhdysvaltain korkein oikeus muutti perjantaina 24. kesäkuuta tulkintaansa perustuslaista. Oikeuden mukaan vuodelta 1973 peräisin oleva Roe v. Wade -ennakkopäätös oli perusteiltaan heikko.

Yhdessä toisen ennakkopäätöksen kanssa Roe v. Wade takasi aborteille liittovaltion suojan.

Nyt Yhdysvaltain osavaltiot voivat rajoittaa oikeutta laajasti. Päätös johti välittömästi tiukkoihin aborttilakeihin useissa osavaltioissa, jotka olivat hyväksyneet lakeja valmiiksi niin, että ne tulevat voimaan, jos Roe v. Wade kumotaan.

Fondan lisäksi monet muut kulttuurivaikuttajat ovat ottaneet voimakkaasti kantaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen.

Lue lisää: ”Todella synkkä päivä naisille”, ”vastarintaa täytyy jatkaa” – Näin kulttuuri­maailma reagoi Yhdysvaltain mullistavaan abortti­päätökseen

Aborttioikeus on pitkään ollut kiistanalainen poliittinen kysymys Yhdysvalloissa. Korkeimman oikeuden päätös on valtava käänne maan politiikassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat