Suomessa asuvan sarjakuva­taiteilijan kirjat haluttiin kieltää Texasissa, ja hän saa tappo­uhkauksia – Mitä tarkoittaa USA:n kulttuurisota, josta puhutaan nyt kaikkialla?

Suomessa asuva sarjakuvataiteilija Sophie Labelle päätyi osaksi Yhdysvaltain kulttuurisotia. Kulttuurintutkija Tuija Saresman mukaan suomalaistenkin on syytä olla valppaana, jotta ihmisoikeuksia uhkaavat ajatusmallit eivät saa täällä tilaa.

Sarjakuvataiteilija Sophie Labellen mukaan korkeimman oikeuden päätös aborttioikeuden kumoamisesta heikentää automaattisesti myös sateenkaariväestön asemaa.

3.7. 2:00 | Päivitetty 3.7. 11:33

”Kiitos vihaajat, teette kaikista unelmistani totta.”

Niin kirjoitti Instagram-tilillään helmikuussa sarjakuvataiteilija, kirjailija ja transaktivisti Sophie Labelle, jonka transnuorista kertovista nuortenromaaneista Ciel 1 ja Ciel 2 otettiin vuoden alussa uusintapainokset.

Kaksi vuotta aiemmin ilmestyneiden kirjojen kysyntä oli äkisti kasvanut, koska Texasin edustajainhuoneen jäsen oli laittanut ne listalle kirjoista, jotka pitäisi poistaa osavaltion koulujen kirjastoista. Listalla on yhteensä 850 nimekettä, ja mukana on esimerkiksi John Irvingin romaani Oman elämänsä sankari, jonka päähenkilöihin kuuluu abortin tekevä lääkäri.

Lue lisää: Suuren kustantamon toimitusjohtaja lahjoittaa puoli miljoonaa dollaria taisteluun kirjakieltoja vastaan – Kirjoja halutaan kieltää Yhdysvalloissa yhä enemmän

Kirjakieltoaloite liittyy Yhdysvalloissa riehuviin kulttuurisotiin, jotka ovat taas nousseet otsikoihin. Niillä tarkoitetaan yleensä arvokonservatiivien ja arvoliberaalien aatteellisia vastakkainasetteluja. Kuumimpina kiistakapuloina ovat tällä hetkellä muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet, asepolitiikka ja rotukysymykset sekä tietysti aborttioikeus.

Näyte Sophie Labellen transtytöstä kertova verkkosarjakuva Assigned Male (”Mieheksi määritetty”) tuo esiin sen ristiriidan, että vaikka abortinvastustajat sanovat elämän olevan pyhää, heitä ei kiinnosta sateenkaari-ihmisten, mustien ja naisten terveys ja henki.

Transtaustainen Labelle asui vielä synnyinseudullaan ranskankielisessä Kanadassa, kun hän vuonna 2017 tuli Helsingin sarjakuvafestivaaleille ja tutustui kiinnostavaan suomalaismieheen. Kolme vuotta sitten Labelle muutti miehen luo, ja nykyään pariskunta asuu Pohjois-Karjalassa.

Labelle tunnetaan erityisesti transtytöstä kertovasta verkkosarjakuvastaan Assigned Male (”Mieheksi määritetty”). Hän alkoi tehdä sitä vuonna 2014 kyllästyttyään siihen, että ne harvat transhahmot, joita esimerkiksi elokuvissa ja tv-sarjoissa näkyi, olivat joko naurettavia, hirviömäisiä tai väkivallan uhreja.

”Halusin tehdä sarjakuvan, jossa muut transihmiset näkevät kaltaistensa arkea ja huomaavat, että voimme olla esillä omana itsenämme. Olisin halunnut itsekin lukea sellaista, kun olin nuori, ulkopuolinen ja koulukiusattu”, Labelle sanoo puhelimessa.

Assigned Male saa Facebookissa Labellen mukaan keskimäärin 2–4 miljoonaa katselukertaa viikossa, ja pääosa lukijoista on Yhdysvalloista. Labelle kommentoi sarjakuvassaan ajankohtaisia Yhdysvaltain kulttuurisotien teemoja.

Keväällä julkaistussa sarjakuvastripissä tympääntyneen näköinen nainen toteaa: ”Texasilaisnuori saa käsiinsä helpommin aseen kuin kirjan, jossa on transnuoria.”

Uvalden kouluammuntatapauksen jälkeen julkaistu sarjakuva kyseenalaistaa texasilaisten arvokonservatiivien pyrkimyksen kieltää kirjat, joissa on transihmisiä, vaikka ne eivät ole vaaraksi kellekään.

”Samalla he vastustavat aselakien kiristämistä, vaikka aseiden liian helppo saatavuus johtaa jatkuvasti kouluampumisiin.”

Sophie Labellen sarjakuvastrippi, jossa hahmot puhuvat transfobiasta.

Vuodesta 2014 alkaen Labelle on käynyt Yhdysvalloissa puhujakiertueilla. Sinä aikana yhteiskunnallinen ilmapiiri on hänestä selvästi muuttunut.

Donald Trump rohkaisi äärioikeistoa, rasisteja, fasisteja, homo- ja transfoobikkoja, ja seuraukset ovat nyt kaikkien nähtävissä. Julkinenkaan väkivallalla uhkailu ei ole enää poikkeuksellista, ja se on erittäin huolestuttavaa.”

Ilmiö näkyy myös Labellen elämässä. Hän saa jatkuvasti vihapostia ja tappouhkauksia erityisesti amerikkalaisilta äärioikeistolaisilta.

”Niistä suurin osa oli ennen anonyymejä, mutta nykyään monet lähettelevät niitä pelottomasti omalla nimellään”, Labelle sanoo.

Kun äärioikeiston maalitus oli vuonna 2017 pahimmillaan ja Labellen Montrealin-kotiosoitetta levitettiin uusnatsifoorumilla, hän joutui muuttamaan turvallisuussyistä pois kotoaan.

Sanat johtavat joskus tekoihin ja useimmat aseelliset sodat alkavat kulttuurisotana, Labelle muistuttaa. Hänen mielestään esimerkiksi äärioikeiston uhkaukset transihmisiä vastaan pitää ottaa vakavasti.

”Venäjäkin on yrittänyt venäläistää Ukrainaa jo paljon ennen kuin tarttui aseisiin.”

Myös Georgetownin yliopiston filosofian apulaisprofessori Olúfẹ́mi O. Táíwò tähdentää, että kulttuurisotia ei kannata pitää "vain” kulttuurisotina, koska arvokeskustelu limittyy jatkuvasti konkreettisiin poliittisiin päätöksiin.

Vaikka Yhdysvaltain nykyinen presidentti Joe Biden on demokraatti, republikaanit pitävät hallussaan monia lainsäädännöllisesti tärkeitä paikkoja ja pystyvät siksi tehokkaasti edistämään agendaansa.

Viime viikon lopulla Yhdysvaltain republikaanivoittoinen korkein oikeus kumosi laajan aborttioikeuden liittovaltiotasolla. Päätös merkitsee, että kukin osavaltio saa päättää aborttioikeudesta itse, ja moni kielsikin abortit heti.

Lue lisää: Korkein oikeus kumosi laajan abortti­oikeuden Yhdysvalloissa – Presidentti Biden: ”Surullinen päivä maallemme”

Näin siitä huolimatta, että YK:n naisten oikeuksien sopimusta valvovan komitean mukaan rajoittavat aborttilait ovat naisiin (ja muihin kohdullisiin) kohdistuvaa syrjintää.

Rajoittavat aborttilait eivät tutkimusten mukaan edes merkittävästi vähennä aborttien määrää vaan vain tekevät niistä kalliita ja usein hengenvaarallisia. Maailmassa kuolee vuosittain laittomien aborttien seurauksena arviolta 70 000 ihmistä.

Labellen mukaan aborttipäätös on valtava takaisku.

”Seuraavaksi arvokonservatiivien tähtäimessä ovat luultavasti ainakin tasa-arvoisen avioliiton, ehkäisyn ja samaa sukupuolta olevien seksin sallivat sekä sukupuolivähemmistöjen aseman turvaavat lait.”

Lue lisää: Laaja aborttioikeus kumottiin, mutta voiko Yhdysvaltain korkein oikeus puuttua esimerkiksi ehkäisyyn tai avioliitto-oikeuksiin?

Yhdysvaltain seksuaaliterveyttä edistävä Planned Parenthood -järjestö joutuu päätöksen myötä supistamaan toimintaansa.

”Se on ollut monessa osavaltiossa ainoa taho, joka on tarjonnut sateenkaariväelle syrjimätöntä terveydenhuoltoa”, Labelle huomauttaa.

Transihmisten oikeuksia on kuluvan vuoden aikana muutenkin jo pyritty heikentämään huolestuttavaan tahtiin. Human Rights Campaignin mukaan Yhdysvalloissa on kevään aikana tehty ennätyksellisesti yli 330 esitystä transihmisten oikeuksia heikentävistä laeista.

Osa tutkijoista, toimittajista ja aktivisteista on sitä mieltä, että kulttuurisota ei ole niinkään yhteensovittamattomien ideologioiden vääjäämätön törmäys kuin taantumuksellisten tekniikka, jolla luodaan jakoa ”meihin” ja ”heihin”.

Esimerkiksi sosiologian professori Scott Melzer toteaa kirjassaan Gun Crusaders — The NRA’s Culture War, että kulttuurisodat ovat ylivaltansa menettämisestä huolestuneiden valkoisten konservatiivien luomus.

Hänen mukaansa varsinkin monet valkoiset, kristityt miehet pelkäävät, että naisten, rodullistettujen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien lisääntyminen uhkaa heidän elämänmuotoaan. Esimerkiksi NRA on tietoisesti lietsonut kulttuurisotaa ja pyrkinyt niin yhdistämään konservatiivien rivit tätä kuviteltua uhkaa vastaan, Melzer väittää.

Jyväskylän yliopiston lehtori, kulttuurin- ja sukupuolentutkimuksen dosentti Tuija Saresma on samoilla linjoilla.

Hänen mukaansa arvoliberalismiin kuuluu keskeisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisoikeuksien puolustaminen, eikä sitä voi luonnehtia sotimiseksi.

”Sen sijaan hyökkäyksiä näitä oikeuksia vastaan voi kyllä nimittää kulttuurisodaksi. Tarkempi ilmaus ehkä olisi ’arvokonservatiivien hyökkäyssota’, mutta kattokäsitteenä termi ’kulttuurisota’ toimii riittävän hyvin. On vain varottava luomasta mielikuvaa, että kulttuurisodassa olisi aina kyse kahdesta sotaisasta leiristä, koska usein toinen joutuu mukaan tahtomattaan”, Saresma sanoo.

Dosentti Tuija Saresman mukaan Suomessakin on syytä pitää silmät auki, jotta esimerkiksi opetuksen sisältöihin ei aleta puuttua poliittisesti.

Saresman mukaan kulttuurisodissa on kyse ennen kaikkea poliittisesta pelistä, jossa arvokonservatiivit ja oikeistopopulistit pyrkivät nostamaan kannatustaan ottamalla jyrkkiä kantoja edistyksellisten pyrkimyksiä vastaan.

”Konservatiivit ja populistit nimeävät vastustajaksi milloin ’wokeismin’, milloin ’genderismin’, ja luovat kuvaa siitä, että nämä olisivat jotain hyvinkin uhkaavaa. Todellisuudessahan he vastustavat pyrkimystä entistä tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan”, Saresma sanoo.

Hänen mukaansa termillä ”wokeismi” (tai ”woke-kulttuuri”) viitataan nykyään yleensä halveksuvassa mielessä yhteiskunnallisten epäkohtien tiedostamiseen. Alkuaan termi ”woke” syntyi afroamerikkalaisten piirissä viittaamaan yhteiskunnalliseen hereillä olemiseen.

Termi ”genderismi” (tai ”gender-ideologia”) taas on Saresman mukaan aina ollut vain halventavassa käytössä: sillä viitataan etäännyttävästi kaikkeen, mihin liittyy kaksinapaisen, hierarkkisen sukupuolijärjestelmän kyseenalaistamista.

Eri maiden oikeistopopulistit ja uskonnolliskonservatiiviset vaikuttajat ovat lähentyneet näiden modernien mörköjen vastaisessa taistelussaan. Valtioiden rajat ylittävää liikehdintää naisten ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien heikentämiseksi sanotaan anti-gender-liikkeeksi.

Myös Vladimir Putin ja patriarkka Kirill ovat maininneet ”gender-ideologian” ja priden vastustamisen yhdeksi syyksi hyökätä Ukrainaan.

Floridassa maaliskuussa voimaan tullut, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen kolmella alimmalla koululuokalla kieltävä laki taas muistuttaa Venäjällä yhdeksän vuotta voimassa ollutta lakia, joka kieltää homosuhteista ja sukupuolen moninaisuudesta puhumisen alaikäisille.

Lue lisää: Viihdejätti Disney on päätynyt yllättäen kulttuuri­sodan keski­pisteeksi Yhdysvalloissa – tästä on kyse

Sophie Labelle kritisoi tuoreessa Assigned Male -sarjakuvastripissään yrityksiä, jotka juhlistavat Pride-viikkoa samalla kun tarjoavat tilaa homo- ja transfobisille mielipiteille.

Saresma pitää Yhdysvaltain tilannetta ihmisoikeuksien kannalta huolestuttavana. Hänen mukaansa Suomea suojaavat hyvinvointivaltion rakenteet sekä vahva kansalaisyhteiskunta ja demokratia.

”Tasa-arvoisen koulutusjärjestelmämme ansiosta ihmiset ovat täällä keskimäärin kriittisempiä ja yleissivistyneempiä eivätkä lähde mukaan ihan mihin vain”, Saresma sanoo.

Olisi silti virhe tuudittautua ajatukseen, etteivät pyrkimykset esimerkiksi naisten ja vähemmistöryhmien oikeuksien kaventamiseen voisi vahvistua Suomessakin.

”Ei ole kauaa siitä, kun silloinen ulkoministeri Timo Soini osallistui työmatkallaan abortinvastaiseen tilaisuuteen. Ja kyllähän täälläkin arvokonservatiivit ja oikeistopopulistit vastustavat esimerkiksi pyrkimyksiä sukupuolen moninaisuuden huomioimiseen väittäen, että se on luonnotonta ja että nyt kielletään sanomasta tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi.”

Sukupuolen moninaisuuden korostaminen ei ole mahdollisuuksien viemistä keneltäkään vaan tilan luomista myös niille, joiden sukupuoli-identiteettiä kaksinapainen sukupuolijärjestelmä ei tunnista, Saresma muistuttaa. Setan mukaan meneillään oleva translain uudistus on edellytys ihmisoikeuksien toteutumiselle Suomessa.

Saresman mukaan myös opetuksen ja tutkimuksen vapautta pitää puolustaa vankkumattomasti, koska se on demokratian elinehto.

Joissain opetuksen ja tutkimuksen sisältöjä kyseenalaistavissa perussuomalaisten keskustelunavauksissa on ollut Saresman mukaan kaikuja, jotka tuovat mieleen Yhdysvaltain kehityksen.

Labelle on samaa mieltä. Eri maiden arvokonservatiivit ottavat oppia toisistaan, ja varsinkin Yhdysvalloilla on niin selkeä poliittinen ja kulttuurinen johtoasema, että sieltä katsotaan mallia hyvässä ja pahassa, hän sanoo.

”Kaikki, mikä tapahtuu Yhdysvalloissa, voi tapahtua jossain mittakaavassa täälläkin. Meidän pitää samaan aikaan tehdä töitä yhteiskunnan tasa-arvoistamiseksi ja varautua pahimpaan.”

Lue lisää: ”Todella synkkä päivä naisille”, ”vastarintaa täytyy jatkaa” – Näin kulttuuri­maailma reagoi Yhdysvaltain mullistavaan abortti­päätökseen

Oikaisu 3. heinäkuuta klo 11.33: Otsikossa kirjoitettiin virheellisesti, että Labellen kirjat kiellettiin Texasissa. Tosiasiassa kirjat haluttiin kieltää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat