Pirkko Mannolan osaaminen kantaa Tyttö ja hattu -elokuvaa

Tyttö ja hattu on laulujen säestämä kesäromanssi.

19-vuotias Mirja (Pirkko Mannola) löytää vintiltä isoäidin sulkahatun ja lähtee se päässään seikkailemaan maailmalle.

30.6. 2:00

Komedia

Tyttö ja hattu ★★

Suomi 1961

TV1 klo 13.11

Tyttö ja hattu on tiettävästi Pirkko Mannolan suosikki omista elokuvistaan.

Aarne Tarkaksen ohjaama ja Olavi Linnuksen käsikirjoittama kesäinen komedia pohjautuu Hildegard Erlundin romaaniin. Vastanäyttelijäkseen Mannola sai jälleen Esko Salmisen.

Kyseessä oli jo kymmenes elokuva, jossa tuolloin 22-vuotias näyttelijä ja laulaja esiintyi. Se muistuttaa, kuinka piittaamattomasti musiikki- ja elokuvateollisuus vielä iskelmäelokuvien kulta-aikaan suhtautui yhteistyöhön, josta kaikki osapuolet olisivat hyötyneet.

Pirkko Mannola saa laulettavakseen puolen tusinaa lähinnä Harry Bergströmin säveltämää ja Saukin alias Sauvo Puhtilan sanoittamaa laulua.

Elokuvan kappaleista osa julkaistiin tuoreeltaan Rauni Pekkalan levytyksinä, mutta vaikka komedian katsojaluvut nousivat yli vuoden keskiarvon, ei Mannolan esityksiä ole julkaistu äänitteinä tiettävästi koskaan.

Kappaleet ovat aika rutiinitöitä, mutta Mannolan osaaminen ansaitsee hatunnoston. Linnanmäelle sijoittuvassa huipentumassa hän esittää taidokkaasti väärinlaulavaa arkailijaa, kunnes näyttää taitonsa sekä tulkitsijana että tanssijana. Vastaavaa osaamista ei aikakauden varsinaisissa iskelmäelokuvissa paljoa nähty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat