Tästä kaikki alkoi: Nuori Loiri roikkui junan perässä ja huusi itsensä suoraan suomalaisten sydämiin

Nuori Vesa-Matti Loiri esitti Mikko Niskasen Pojat -elokuvassa vuonna 1962 roolin, joka teki hänestä hetkessä tähden.

Suomalainen yleisö tutustui Vesa-Matti Loiriin ensimmäisen kerran Mikko Niskasen Pojat-elokuvassa (1962).

10.8. 12:17

Nimi tulee alkuteksteissä vasta toisena, näyttelijä Pentti Tarkiaisen jälkeen.

”Matti Loiri”.

Kun ohjaaja Mikko Niskanen valitsi 17-vuotiaan Vesa-Matti Loirin esikoiselokuvaansa, Loiri oli täysin tuntematon, valkokangasnoviisi.

Pojat (1962) perustuu Paavo Rintalan samannimiseen romaaniin, jossa kirjailija käy läpi lapsuusmuistojaan 1940-luvun Oulusta.

Saksalaisjääkärit marssivat elokuvan alussa kaupunkiin, jossa niin aikuiset kuin monet lapsetkin ihannoivat sotaa. Tarina kerrotaan lasten silmin. Poikajengit nahistelevat ja myyvät villavaatteita tupakkaa ja alkoholia vastaan Suomen kylmiin talviin varautumattomille saksalaissotilaille.

Loirin esittämä Jake kuuluu Raksilan poikiin. Särkyvä-ääninen, herkkä Jake yrittää olla urhea, vaikka joutuu lopulta vanhempiensa hylkäämäksi. Isä on jättänyt kodin ja äiti alkanut heilastella saksalaisen Fritzin kanssa.

Lopussa Jake saa koulusta stipendin, kellon ja todistuksen, jonka haluaisi näyttää äidilleen, mutta äitiä ei löydy mistään.

Juna-asemalla Jake näkee äidin junan lähtevän. Äiti on lähdössä Saksaan ilman häntä. Jake juoksee epätoivoisesti junan perässä ja heittäytyy junan perään roikkumaan, huutaen sydäntä särkevästi:

”Äiti!”

Loiri roikkuu junan perässä hervottomana vartalo maata kyntäen kunnes tipahtaa raiteelle ja jää siihen makaamaan. Hän teki vaarallisen stuntin itse.

Se kannatti: elokuvasta tuli Vesa-Matti Loirin läpimurto. Hänet palkittiin roolistaan nuoren näyttelijän Jussi-kunniakirjalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat