Kiipelissä ammattiliiton ja pääoman välissä – Satiiri Viikunanlehtiä ja lakkoilua ansaitsee paikkansa 50 parhaan brittielokuvan joukossa

Kun komediaan lisätään kierroksia, tulee vivahteitakin lisää

Naiivi Stanley Windrush (Ian Carmichael) on tarinan päähenkilö, mutta pääluottamusmies Fred Kite (Peter Sellers) varastaa show’n.

2.7. 2:00 | Päivitetty 2.7. 10:22

Komedia

Viikunanlehtiä ja lakkoilua ★★★★

I'm All Right Jack, Britannia 1959

Teema klo 21.00 ja Yle Areena

Yksi Britannian suurimmista yleisönsuosikeista 1950-luvun lopussa oli poliittinen satiiri Viikunanlehtiä ja lakkoilua, joka on tunnettu myös nimellä Herrasmies hakee paikkaa. Vuonna 1999 alan ammattilaiset äänestivät sen 50 parhaan brittielokuvan joukkoon.

Elokuvan tekivät Boultingin veljekset, identtiset kaksoset. John ohjasi ja Roy tuotti. 1950-luvulla he erikoistuivat satiireihin, jotka pilkkasivat hellämielisesti yhteiskunnan eri puolia. Tällä kertaa oli vuorossa työelämä, jonka molemmat puolet, ammattiyhdistykset ja työnantajat, saivat huutia.

Yläluokkaisen suvun köyhtyneen haaran vesa Stanley Windrush (Ian Carmichael) etsii töitä teollisuuden palveluksesta. Rehti mutta naiivi Stanley ei ymmärrä maailman menosta paljoakaan eikä kelpaa keskiportaan johtoon.

Setä Bertram Tracepurcel (Dennis Price) juonii hänet trukkikuskiksi omistamaansa Ohjus Oy:hyn. Tarkoitus on käyttää pöljää nappulana kierossa keinottelussa, jossa pelataan työmarkkinasuhteilla.

Nykyään ohjuskauppaa tuskin hierottaisiin yhtä kepeästi Lähi-idän valtion kanssa, mutta 1950-luvulla se ei ollut poliittinen ongelma.

Luokkarajoja rikkova Stanley jää omaa ahneuttaan häikäilemättömästi edistävien pääoman edustajien ja työtä vieroksuvan ammattiliiton väliin. Hän on päähenkilö, mutta pääluottamusmies Fred Kite (Peter Sellers) varastaa show’n.

Aluksi komedia vaikuttaa osoittelevalta ja yksinkertaiselta, mutta kun peliin lisätään kierroksia, tulee vivahteitakin lisää. Lopulta mutkikasta vyyhtiä ei saada purettua ilman farssia, mutta siinä välissä on paljon terävää ja hauskaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat