Sadoissa elokuvissa ja televisiosarjoissa soittanut huuliharpisti Tommy Morgan on kuollut

Tuottelias huuliharpisti ja studiomuusikko soitti seitsemällä eri vuosikymmenellä. Morgan saattaa olla maailman kuunnelluin huuliharpisti.

Tommy Morgan esitteli taitojaan opiskelijoille Los Angelesissa päiväämättömässä kuvassa.

3.7. 15:06

Yhdysvaltalainen huuliharpisti Tommy Morgan on kuollut 89-vuotiaana, kertoo viihdemedia Variety. Lukemattomien elokuvien, televisio-ohjelmien ja mainosten ääniraidoilla soittanut muusikko kuoli 23. kesäkuuta.

Tuotteliaan huuliharpistin ja studiomuusikon ura käynnistyi jo 1950-luvun alussa. Seitsemällä eri vuosikymmenellä työskennelleen Morganin arvellaan soittaneen jopa yli 7000:ssa studiosessiossa. Lukema on niin suuri, että Morgan saattaa olla maailman kuunnelluin huuliharpisti.

Pelkästään elokuvia on useita satoja, Morganin verkkosivujen mukaan yli 900. Niistä kuuluisimpia ovat Kevin Costnerin ohjaama lännenelokuva Tanssii susien kanssa, Kummisetä-elokuvan kolmas osa, nyrkkeilyelokuva Tiikerinsilmä – Rocky III, F. Scott Fitzgerald -filmatisointi Benjamin Buttonin uskomaton elämä, romanttinen komedia Pretty Woman ja useat animaatioelokuvat, kuten Rottatouille.

Morganin soittoa kuullaan myös useissa televisiosarjoissa, kuten Bonanzassa, Family Guyssa, Simpsoneissa ja Star Trekissä.

Morgan esiintyi lisäksi monilla levyillä. Huuliharpisti soitti muun muassa The Beach Boysin, Dolly Partonin, The Carpentersin ja Quincy Jonesin kappaleilla. Vaikka Morgan oli ensisijaisesti studiomuusikko, hän esiintyi ajoittain myös sinfoniaorkestereiden kanssa. Uransa aikana Morgan ehti esiintyä yli 30 maassa.

Tommy Morgan syntyi vuonna 1932 Los Angelesissa ja alkoi soittaa huuliharppua jo kouluaikoina. Los Angeles Timesin vanhan haastattelun mukaan teini-ikäinen Morgan saattoi harjoitella jopa kahdeksan tuntia päivässä. Ensimmäiseen studiosessioon hän osallistui 17-vuotiaana.

Myöhemmin Morgan soitti Yhdysvaltain ilmavoimien orkesterissa ja opiskeli säveltämistä Kalifornian yliopistossa.1960-luvun alkupuolella hän sävelsi musiikkia useisiin NBC:n televisiosarjoihin.

Morganin soittoura päättyi vuonna 2013 aivohalvauksen takia.

Morgan kirjoitti kolme kirjaa: kaksi soitto-opasta sekä omaelämäkerran, joka julkaistiin aikaisemmin tänä vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat