Tällainen on Tampere-talossa aukeava Tähtien sota -näyttely: ”Voi olla tajunnan räjäyttävä tunne nähdä näitä”

Tampere-talo on heinäkuussa Tähtien sota -fanin paratiisi. Mystisen brittifanin harvinainen kokoelma juuttui hetkeksi tulliin, mutta pääsi lopulta perille.

Tämä Luke Skywalkerin X-34-aavikkokiituri on yksi näyttelyn hienoimpia esineitä. Se nähtiin alkuperäisessä Tähtien sota -elokuvassa vuonna 1977. Ajopelin alla on ihan oikeat pyörät.

3.7. 15:55 | Päivitetty 5.7. 20:05

Se näyttää muuttoautosta pudonneelta Ikea-kalusteelta, mutta on Anakin Skywalkerin työpöytä vuoden 1999 Pimeä uhka -elokuvasta. Pöydän ja tuolin arvon kerrotaan olevan sellaiset 100 000 euroa.

Parin harppauksen päässä on Norank Engineering -yrityksen insinöörien valmistama kopio ikonisesta menopelistä, ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa nähdystä Luke Skywalkerin aavikkokiiturista. Näyttelijä Mark Hamill huristeli aavikkokiiturilla 1970-luvun puolivälissä kuvauksissa Tunisiassa.

Vitriiniin on talletettu lisää Hamillin käsissä ollutta rekvisiittaa. Luke Skywalkerin valomiekan kahva näyttää hieman kesymmältä siellä kuin valkokankaalla erikoistehosteiden avittamana. Myös valomiekka on insinöörien valmistama kopio alkuperäisestä.

Näistä ja noin 120 muusta esineestä koostuu Tampere-talossa perjantaina aukeava Unofficial Galaxies -näyttely.

Jake Lloyd näytteli tämän pöydän ääressä nuorta Anakin Skywalkeria vuoden 1999 Pimeä uhka (The Phantom Menace) -elokuvassa.

Kuvassa on Master Replica -kopio Luke Skywalkerin valomiekasta The Last Jedi -elokuvasta vuodelta 2017. Aamulehden tutustuessa näyttelyyn valomiekkojen kyltit olivat vielä väärin päin.

Mikä?

Unofficial Galaxies

Yhdestä maailman suurimmista yksityisistä Tähtien sota -kokoelmista rakennettu näyttely.

Esillä Tampere-talon Sorsapuistosalissa 1.–31. heinäkuuta. Kokoelma on ollut esillä aiemmin vain yhdessä näyttelyssä, Liverpoolissa vuosina 2017–2019.

Sisältää mm. rekvisiittaa, pukuja sekä harvinaisia Tähtien sota -leluja vuosilta 1977–1999.

Tampere-talo on rakentanut näyttelyn yhdessä brittiläisen World Touring Exhibitionsin kanssa. Disney ja Lucasfilms eivät ole mukana näyttelyssä.

Tähtien sota (Star Wars) on maailman tunnetuimpia elokuvasarjoja ja populaarikulttuurin legenda. Alkuperäinen trilogia ilmestyi vuosina 1977–1983. Sitä on seurannut valtava määrä erilaisia lisä- ja jatko-osia sekä muita sovituksia.

”Hullu. Fantastinen. Omaperäinen.” Näin näyttelyä luonnehtii sen tuottaja, italialainen Corrado Canonici World Touring Exhibitionsista.

Canonici, pitkän linjan Tähtien sota -fani, on hyvin innoissaan. Hänen ja koko muun tuotantoryhmän käsissä on kokoelma, jonka pykääminen näyttelyksi olisi aika monelle muullekin varsin inspiroiva työtehtävä.

Corrado Canonici ei halua nimetä suosikkielokuvaansa, mutta kertoo, mistä erityisesti pitää Tähtien sodassa: ”Etenkin alkuperäisessä trilogiassa on hienoa piilotettua filosofiaa. Se ei ole pelkkä avaruusjuttu.”

Kokoelman omistajan nimi ei ole yleistä tietoa. Tampere-talon viestintäasiantuntija Elsa Vähänen kertoo sen, minkä tietää: kyseessä on varakas, Britanniassa tunnettu henkilö, joka aloitti lelujen keräämisen jo lapsena.

Näyttelyn sisäänkäynnillä on keräilijän anonyymi tervehdys, jossa hän kertoo ensikosketuksestaan Tähtien sotaan vuonna 1978: ”Astuessani ulos teatterista äitini sanoi, että tuo elokuva oli enemmän kuin pelkkää avaruutta. Ja hän oli oikeassa.”

Sorsapuistosali oli vielä suuri työmaa torstaiaamuna, vuorokautta ennen avautumista suurelle yleisölle. Näyttelyesineille kävi nimittäin viime viikolla sellaista, mitä ei voisi kuvitella tapahtuvan vaikkapa Han Sololle – ne juuttuivat tulliin.

Elsa Vähänen hymähtää, että Britanniasta tullut työryhmä sai kokea kiireettömän suomalaisen juhannuksen, kun viikonloppuna ei ollutkaan rakennettavaa. Rakentamaan päästiin vasta tiistaina.

Näyttelyä rakennettiin kovalla vauhdilla vielä torstaina.

Näyttelyssä nähtävät asut ovat näyttäviä, mutta eivät alkuperäisiä.

Vaikka näyttely ei ollut vielä aivan koko komeudessaan, esimerkiksi kierroksen aikana tehdyt muutamat valokokeilut antoivat osviittaa tiivistunnelmaisesta lopputuloksesta. Elokuvista tuttuja John Williamsin sävellyksiä ei kuitenkaan tekijänoikeussyistä tulla kuulemaan.

Williamsin musiikin puutetta kompensoi se, että Imperial March alkaa soida päässä kuin refleksinä ehdittäessä salin takaseinälle. Vähän huvittaisi hyräilläkin. Syy on selvä: täällä seisoo yli kaksimetrinen Darth Vader.

Näyttely sisältää aidonkokoiset figuurit monista keskeisistä Tähtien sodan hahmoista. Niiden asut eivät ole kuvauksissa käytettyjä, vaan niin sanottuja master replicoita.

Paikkansa näyttelyssä Yodalla on.

Näyttelyn lelukokoelma on vuosilta 1977–1999, mutta muussa esineistössä on myös 2000-luvun tuulahduksia. Yodaa muistuttava Grogu-niminen hahmo esiintyy Disneyn vuonna 2019 alkaneessa The Mandalorian -sarjassa.

Corrado Canonici uskoo näyttelyn olevan antoisa sekä ”tavallisille” Tähtien sodan ystäville että vannoutuneille faneille.

”Vaikkei tietäisikään kaikkea Tähtien sodasta, voi olla hienoa nähdä ja tunnistaa näitä esineitä, joiden tietää olevan kuuluisia ja osa jotakin legendaarista”, Canonici sanoo.

Sitten hän viittelöi kohti Anakinin pöytää ja Luken aavikkokiituria.

”Hardcore-faneille voi olla tajunnan räjäyttävä tunne nähdä näitä esineitä ja tajuta, että herranen aika, nämä olivat oikeasti elokuvissa.

David Prowsen signeeraama käsikirjoitus. Prowse oli kehonrakentaja, joka näytteli Darth Vaderia alkuperäisessä trilogiassa. Hän sai kuitenkin tyytyä esittämään vain Vaderin fyysistä preesensiä asun sisällä. Vaderin ääntä näytteli James Earl Jones, ja kun hahmon kasvot Jedin paluussa paljastuivat, puvun sisällä oli Sebastian Shaw.

Oikaisu 5.7.2022 kello 20.05: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että näyttelyssä esillä oleva Luke Skywalkerin valosapeli olisi ollut Jedin paluu -elokuvassa. Tosiasiassa näyttelyssä oleva valosapeli on valmistettu jälkikäteen. Myöskään näyttelyn aavikkokiituria ei ole käytetty valkokankaalla, vaan esine on rakennettu jälkikäteen.

Lisäksi jutun kuvatekstissä oli virhe. Valomiekkojen kyltit olivat jääneet näyttelyssä väärin päin, eli kuvan vasemmalla puolella on kopio valomiekasta, joka nähtiin Jedin paluu -elokuvassa. Oikeanpuolimmainen on kopio The Last Jedi -elokuvassa olleesta valomiekasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat