Andromeda uhkaa on piinaava tieteistrilleri, jossa ihminen joutuu kehittämänsä laboratorion vangiksi

Michael Crichtonin elokuvassa salaperäinen organismi haastaa tieteilijät.

Satelliitin mukana avaruudesta saapunut virus ei ollutkaan tappanut pientä vauvaa, joka kiikutetaan oitis salaiseen laboratorioon.

5.7. 2:00 | Päivitetty 6.7. 10:23

Scifi

Andromeda uhkaa ★★★★

The Andromeda Strain, USA 1971

Yle Areena (K12)

Michael Crichton (1942–2008) muistetaan ennen kaikkea Jurassic Park -saagan isänä. Sen varjoon jäävät helposti menestyskirjailijan roolit televisiosarja Teho-osaston luojana, historiallisten junaryöstöjen kuvaajana ja yritteliäänä ohjaajana.

Monet kirjailijan merkittävimmistä töistä käsittelevät ihmisen, teknologian ja tieteen yhteentörmäyksiä luonnon kanssa. Tähän teemaan pureutuu myös kirjailijan ehkäpä puhtain ja arvostetuin tieteisromaani, vuonna 1969 ilmestynyt ja heti seuraavana vuonna suomennettu Andromeda uhkaa.

Nelson Gidding käsikirjoitti ja Robert Wise, monen lajityypin taitaja ja myös tieteiselokuvan pioneeri (mm. Uhkavaatimus Maalle), ohjasi kirjasta tieteistrillerin, josta tuli lajityyppinsä merkkipaalu.

Älyllisen tiedespekulaation dokumentaarisuutta heijastava kerronta on jokseenkin vastakkainen Jurassic Parkien tehostevetoiselle koko perheen vuoristorataviihteelle.

Tapahtumat käynnistyvät, kun avaruussatelliitin mukana Maahan saapunut salaperäinen ja sopeutumiskykyinen virus on tappanut piskuisen kyläpahasen asukkaat. Hengissä löytyy vain pieni vauva ja iäkäs juoppo, jotka kiikutetaan salaiseen maanalaiseen laboratorioon.

Tiedehenkilöt taistelevat aikaa ja tuhon uhkaa vastaan. Lopulta ja ironisesti ihminen itse osoittautuu kuin eliminoitavaksi vaaraksi itse luomassaan suljetussa yhteisössä.

Intensiivinen tulkinta tekee oikeutta romaanin piinaavuudelle. Tarinaa puretaan kuin virallisiin asiakirjoihin nojaten, prosesseja kuvataan dokumentaarisen yksityiskohtaisesti. Yleensäkin henki ja ilme heijastavat ajassa miellettyjä yhteiskunnallisia jännitteitä sekä tieteen tuntoja, kehitysuskoa ja vainoharhaisuutta.

Pääosiin pestatut ja vahvaa ensembletyötä tekevät Arthur Hill, James Olson, Kate Reid ja David Wayne eivät olleet tunnettavuudellaan huomiota varastaneita tähtiä, mikä ratkaisuna tukee kerronnan realismia.

Niminä nousevat yhtä lailla esille elokuvan teknistaiteelliset toteuttajat. Laboratoriojaksoissa näkyy selkeästi jo 2001: Avaruusseikkailun visuaalisuutta luoneen, seuraavana vuonna Hiljaisen paon ohjanneen Douglas Trumbullin käsiala.

Eittämättä Andromeda vaikutti myös Crichtonin omiin ohjauksiin, ensin scifiwestern Tappokoneeseen ja myöhemmin kauhuhitti Koomaan, mutta menestyskirjailija ei koskaan onnistunut itse saavuttamaan mestariohjaajan kosketusta.

Tähän ylsi Robert Wise, ja myöhemmin Jurassic Park -tuotannot käynnistänyt Steven Spielberg.

Oikaisu 6.7. klo 10.25: Andromeda uhkaa -elokuva on poistunut Yle Areenasta 2.7.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat