Tympeää Silmä silmästä -moraalia tarjoava Vihan nyrkki jatkoi kungfu -tähti Bruce Leen menestysten sarjaa

Vihan nyrkki tuplasi Leen ensimmäisen menestyksen Lohikäärmeen vangin lipputulot.

Ikävä kyllä Bruce Lee joutuu näyttelemään suuria tunteita. Ilmeily lipsuu koomisen rajoilla.

5.7. 2:00

Toimintadraama

Vihan nyrkki ★★

Jing wu men, Hongkong 1972

Teema klo 21.50 ja Yle Areena (K16)

Lohikäärmeen vanki -elokuvan menestyksen jälkeen Bruce Lee sai ilmeisesti enemmän sananvaltaa Vihan nyrkissä. Taistelukohtauksissa ei ole mukana kaikkein epärealistisimpia hyppyjä, joita Lee yritti vastustaa jo edellisessä elokuvassa.

Ikävä kyllä Lee saa näytellä suuria tunteita. Näyttelijäntaidot eivät olleet lähelläkään kungfun osaamista ja ilmeily lipsuu koomisen rajoilla. Siinä mielessä toinen kungfu-tähti Jackie Chan oli fiksumpi, kun pitäytyi kivikasvoisena.

Lo Wei käsikirjoitti ja ohjasi jälleen. Vaikka kerronta on aiempaa notkeampaa, yhteistyö Leen kanssa sujui yhä huonosti. Välillä se kuuluu menneen tappelun partaalle.

Englanninkielinen dubbaus vieraannuttaa taas vaikkei välttämättä paljon pahemmin kuin alkuperäinen äänitys. 1970-luvun alussa Hongkongissa jälkiäänitettiin usein myös kiina.

Tarina on hitusen tolkullisempi kuin Lohikäärmeen vangissa muttei järjellä pilattu. Japanilainen Hung Kiu -koulu tulee haastamaan riitaa kiinalaiselle Ching Wu -koululle, jonka mestari on juuri tapettu.

Historiallista taustaa ei selitetä, mutta tarina sijoittuu Shanghaihin ilmeisesti 1930-luvulla, jolloin kaupunki oli useiden maiden hallitsema kansainvälinen siirtokunta. Japanilaisten kukkoilu enteilee toista maailmansotaa.

Kiinalaisten paras oppilas Chen (Bruce Lee) lähtee sumeilemattomaan koston kierteeseen. Tarina tarjoilee tympeän väkivaltaista silmä silmästä -moraalia, vaikka onkin tuomitsevinaan sen lopussa.

Vihan nyrkki tuplasi Lohikäärmeen vangin lipputulot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat