1960-luvun tv-sarja Melukylän lapset ihastuttaa edelleen tunnelmallaan

Astrid Lindgrenin omaelämäkerrallisista Melukylä-kirjoista teki ensin elokuvan ja sitten tv-sarjan Lindgren-spesialisti Olle Hellbom.

Väki viihtyy idyllisessä Melukylässä.

5.7. 2:00

Jos Astrid Lindgrenin (1907–2002) tarinat Melukylän lapsista dramatisoitaisiin televisioon nyt, kuvastosta ei huikeimmillakaan digitaidoilla saataisi yhtä tunnelmallista kuin vuoden 1962 tv-sarjassa. Vanha filmimateriaali ja lasten tapa olla ovat vanhentuneet kauniisti; joka kohtauksesta voisi painattaa nostalgiaa huokuvan postikortin.

Äänipuolen toteutus sen sijaan epäilemättä oudoksuttaa nykyajan lapsia, ja vähän aikuisiakin: Alatalon, Välitalon ja Ylätalon kaveruskuusikko ei puhu juuri mitään, vaan kaikki puhe kuullaan ääniraidan kommentteina ja muisteluina.

Ratkaisu johtaa siihen, että samanlaista lasten heinätunnelileikkeihin osallistumisen tuntua ei synny kuin näitä tarinoita iltalukemiseksi aikoinaan kuunnellessa.

Olle Hellbom (1925–1982) ohjasi Melukylän lapset ensin elokuvaksi, sitten tv-sarjaksi. Hänen meriittilistaltaan löytyy kaikkiaan 16 Astrid Lindgren -filmatisointia.

Melukylän lapset, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat