HBO Max lopettaa omat televisiotuotannot Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa – Ensimmäisen suomalaissarjan kuvaukset olivat jo käynnistyneet

HBO Max -palvelusta on jo poistettu monia pohjoismaisia sarjoja. Taustalla ovat mediajätin miljardisäästöt.

Emmi Parviainen koronaa käsittelevässä Eristyksissä-sarjassa.

5.7. 10:34 | Päivitetty 5.7. 13:31

Suoratoistopalvelu HBO Max lopettaa pohjoismaisten, keskieurooppalaisten ja turkkilaisten alkuperäissarjojen tuotannon. Päätös koskee esimerkiksi tanskalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia ja suomalaisia tuotantoja, Variety-lehti kirjoittaa.

Samalla HBO Maxista poistetaan jo tuotettuja alkuperäissarjoja.

HBO Nordicin korvannut HBO Max lanseeraattiin Suomessa lokakuussa 2021, jolloin palveluun luvattiin sisältöä eurooppalaisilta tekijöiltä.

Nyt kaikki kehitystyö kuitenkin lopetetaan välittömästi. Tuotannossa olevat sarjat viimeistellään, ja joitain sarjoja saatetaan myydä muille alustoille.

”Tällä hetkellä me arvioimme sarjoja, jotka ovat tuotannossa ja jälkituotannossa Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa ja Alankomaissa, että voimme päättää, tulevatko ne tarjolle HBO Maxiin vai tehdäänkö lisensoinnissa muita järjestelyitä”, HBO Max kertoo tiedotteessaan.

Euroopassa leikkauksilta säästyy kaksi suurten kielten aluetta: Espanja ja Ranska.

Syynä päätökseen ovat HBO:n omistaneen Warner Median ja toisen mediajätin Discoveryn yhdistyminen, jota ovat seuranneet lähes kolmen miljardin euron säästöt.

Aiemmin säästökuuri on näkynyt CNN-uutiskanavalla, joka lopetti lähes miljardi euroa maksaneen CNN+-suoratoistopalvelukanavansa vain kuukausi lanseerauksen jälkeen.

Kesäkuussa uutistoimisto Reuters uutisoi Warner Bros Discoveryn irtisanovan kolmanneksen, lähes tuhat työntekijää, kansainväliseltä markkinointiosastoltaan.

Warner Bros Discoveryn päämäärä on yhdistää suoratoistopalvelunsa. Yritys omistaa Warnerin elokuvien ja Discovery+-palvelun lisäksi esimerkiksi tv-kanavat Eurosportin, TLC:n ja Travel Channelin.

He kertovat jatkavansa eurooppalaisen sisällön tilaamista Warner Bros Discoveryn omistamille lineaarisille tv-kanaville ja pysyvänsä suoratoistopalveluissaan ”merkittävinä paikallisen kolmannen tahon sisällön hankkijoina”.

”Sitoutumisemme näille markkina-alueille ei ole muuttunut”, yhtiö kirjoittaa.

Ruotsalainen Expressen-lehti uutisoi torstaina, että monia paikallissarjoja on jo karsittu HBO Max -palvelusta. Poissa ovat esimerkiksi ruotsalainen seksikomedia Lust, tanskalainen perhedraama Kamikaze, ruotsalainen maalaiskomedia Gösta ja ruotsalainen jääkiekkodraama Björnstad.

Poistettu on myös norjalainen tieteissarja Beforeigners, jossa suomalainen Krista Kosonen näytteli merkittävän roolin. Näitä ei löydy enää myöskään palvelun suomalaisesta versiosta.

Ruotsalaissarja Lust on poistettu HBO Max -palvelusta.

Ensimmäisestä suomalaisesta HBO Maxin draamasarjasta uutisoitiin lokakuussa 2021. Laatusarjoistaan tunnettu HBO oli tilannut tuotantoyhtiö Helsinki-filmiltä Mia Ylösen ja Aleksi Bardyn luoman sarjan ID, joka kertoo suomalaisesta taideväärennöksiä tutkivasta poliisietsivästä. Helmikuussa 2022 sarjan ohjaajaksi julkistettiin Saunasta ja Ikitiestä tuttu AJ Annila.

Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan ID:n kuvaukset ovat alkaneet ja tuotanto jatkuu.

Aivan ensimmäinen suomalainen HBO-tuotanto ilmestyi heinäkuussa 2020. Eristyksissä-sarjassa useat suomalaisohjaajat– kuten AJ Annila – ohjasivat omat korona-aikaa käsittelevän jaksonsa. Seitsenosainen sarja oli vielä tiistaina katsottavissa HBO Max -palvelussa.

Pandemian nostattaman tv-buumin lopahdettua suoratoistopalveluiden näkymät ovat synkentyneet.

Markkinoita johtaneen Netflixin tilaajamäärät ovat ensimmäistä kertaa laskeneet ja yhtiö on alkanut irtisanoa työntekijöitään.

Sisällössään Netflix aikoo jättää väliin mafiaelokuva The Irishmanin ohjanneen Martin Scorsesen kaltaisten laatutekijöiden ”turhamaisuusprojekteja”. Niiden sijaan yhtiö tuottaa helposti katsojia houkuttelevia tuotantoja kuten Veitset esiin -dekkarin tulevan jatko-osan, kertoo kulttuurimedia Consequence.

HBO Maxin linjaus on vastakkainen monien eurooppalaisten maiden päämäärien kanssa. EU:n audiovisuaalisen mediapalveludirektiivin perusteella useat maat ovat vaatineet investointeja paikallistuotantoihin.

Suomessa hyväksyttiin vuonna 2020 lakimuutos sähköisen viestinnän palveluista, jonka mukaan ”tilausohjelmapalvelun tarjoajan on varattava eurooppalaisille teoksille vähintään 30 prosentin osuus ohjelmaluettelossaan ja varmistettava näiden teosten näkyvyys ohjelmaluettelossaan”.

Suomessa ministeriöt ovat aloittaneet selvityksen, voiko suoratoistopalvelut pakottaa investoimaan suomalaisiin tuotantoihin. Selvitys on määrä julkistaa elokuussa.

Lisätty tiedot EU:n direktiivistä, Suomen lakimuutoksesta ja suomalaisselvityksestä.

Lue lisää: HBO Maxin ensimmäisen suomalaisen draamasarjan ohjaa AJ Annila

Lue lisää: Ministeriöt selvittävät, voiko Netflixin pakottaa investoimaan suomalaisiin tuotantoihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat