Aku Louhimiehen ja Jasper Pääkkösen jännäriä esitetään Yhdysvalloissa kylmäävällä nimellä: Taustalla halu hyötyä kiristyneestä turvallisuustilanteesta

Suomalainen elokuva on saanut Yhdysvalloissa nimekseen Attack on Finland eli hyökkäys Suomeen.

Jasper Pääkkönen näyttelee pääosaa suomalaistrillerissä, jota esitetään Pohjois-Amerikassa nimellä Attack on Finland.

5.7. 10:53

Onnettomien tähtien alla valmistunut suomalaisjännäri Omerta 6/12 on kaikessa hiljaisuudessa saanut ensi-iltansa Yhdysvalloissa. Ilkka Remeksen jännitysromaaniin pohjaava ja Aku Louhimiehen ohjaama elokuva on Pohjois-Amerikassa katsottavissa samanaikaisesti sekä online-alustoilta että myös joissakin elokuvateattereissa.

Pääosaa elokuvassa näyttelee Jasper Pääkkönen. Elokuvaa Yhdysvalloissa levittävän yhtiön mukaan virallinen ensi-ilta oli ensimmäinen päivä heinäkuuta.

Suomalaiselokuvan nimi on englanniksi Attack on Finland eli hyökkäys Suomeen.

Englanninkielinen nimi kielii sikäläisen levitysyhtiön halusta myydä elokuvaa kiristyneellä kansainvälisellä tilanteella ja historialla. Suomi on ollut Yhdysvalloissa esillä viime kuukausina runsaasti Natoon liittymisen vuoksi. Ukrainan sodan varjolla yhdysvaltalaisessa mediassa on muisteltu paljon myös vuosien 1939 ja 1940 talvisotaa.

Toisaalta alkuperäistä nimeä seurannut käännös Suomen itsenäisyyspäivään ja siihen liittyvine numerosarjoineen ja juhlintoineen ei välttämättä olisi pohjoisamerikkalaiselle katsojalle auennut.

Kylmäävälle Attack on Finland -nimelle löytyy toki hyviä perusteita myös itse elokuvan tarinasta: Suomessa ei ole sitten 1980-luvun tehty yhtä Venäjä-kriittistä elokuvaa kuin viime vuonna valmistunut Omerta 6/12.

Attack on Finland -elokuvasta on julkaistu tiistaihin mennessä myös joitakin amerikkalaisia arvosteluita, eivätkä ne ole erityisen kiittäviä.

Kulttuurisivusto Pastessa elokuvaa pidetään ”vakiotavarana vakoojatoimintatrillerien” osastolla.

Austin Chronicle -uutissivuston kriitikko Steve Davis arvioi, että suomalaiselokuvan julkaisu sopivaan aikaan saattaa kääntyä elokuvan eduksi. ”Tämä ei ole mitään modernia skandinaavista nordic noiria”, lehti kirjoittaa.

”Elokuva muistuttaa enemmän hyvää vanhanaikaista amerikkalaista keskinkertaisuutta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat