Kätyrit-elokuva synnytti Tiktok-trendin: Britanniassa pukuun pukeutuneita lapsia käännytetään teattereiden ovelta, Suomessa häiriöitä ei ole ollut

Tiktok-videoilla nuoret kuvaavat toisiaan saapumassa elokuvateattereihin tummiin pukuihin pukeutuneita. Pyrkimyksenä on mukailla Kätyrit-elokuvasarjan päähahmon Grun asua ja elkeitä.

Uudessa Kätyrit: Grun tarina -elokuvassa Gru haluaa konnaksi ja keltaiset kätyrit auttavat.

6.7. 12:35

Osa Britannian elokuvateattereista on kieltänyt tummiin pukuihin pukeutuneita katsojajoukkoja osallistumasta Kätyrit: Grun tarina -elokuvan näytöksiin, kertoo The Guardian.

Päätös pukukiellosta syntyi, kun tummiin pukuihin pukeutuneet nuorten porukat käyttäytyivät riehakkaasti elokuvanäytöksissä.

Pukuihin pukeutuneista Kätyrit-elokuvan katsojista ja heidän kuvaamistaan videoista on syntynyt trendi Tiktok-sovelluksessa.

Videoilla nuoret kuvaavat toisiaan saapumassa elokuvateattereihin tummiin pukuihin pukeutuneina.

Pyrkimyksenä on mukailla elokuvan päähahmon Grun asua ja elkeitä. Videoilla nuoret esimerkiksi matkivat tälle tunnusomaisia sormien ja käsien liikkeitä. Osa on myös ottanut elokuvaeväikseen banaaneja. Banaanit ovat elokuvassa esiintyvien Grun keltaisten apureiden, kätyreiden lempiruokaa.

Finnkinon kaupallinen johtaja Hannele Wolf-Mannilan sanoo, että sama trendi on näkynyt myös Suomen teattereissa kautta maan.

Kyse on maailmanlaajuisesta ilmiöstä, jossa erityisesti nuorten poikaporukat saapuvat teatteriin tummiin pukuihin pukeutuneina, kuvaavat toisistaan videoita ja jakavat niitä sosiaalisessa mediassa, Wolf-Mannila sanoo.

Aiemmin samankaltaista hahmoiksi pukeutumista on Wolf-Mannilan mukaan näkynyt esimerkiksi Marvel ja Tähtien Sota -elokuvien näytöksissä. Kätyrit-elokuvaan liittyvä trendi on hänen mukaansa kuitenkin laajuudessaan poikkeuksellinen.

Villitykseen ei toistaiseksi ole liittynyt häiriökäyttäytymistä Suomen Finnkinon teattereissa, Wolf-Mannila sanoo.

”Toki seuraamme aina tilannetta ja haluamme, että elokuvakokemus on kaikille mieluinen. Jos häiriökäyttäytymistä ilmenee, henkilökunta puuttuu siihen.”

Lähtökohtaisesti kyse on Wolf-Mannilan mukaan kuitenkin positiivisesta ilmiöstä, jossa elokuva puhuttaa ja ihmiset ottava osaa.

Tiktok-trendin takana ovat ”gentleminioneiksi” itseään nimittävät nuorten porukat. Videoiden mukaan pukutrendillä on tarkoitus juhlistaa ”viiden vuoden odotuksen” päättymistä.

Trendi kulkee sovelluksessa aihetunnisteella #gentleminions. Videoille on kertynyt jo miljoonia katselukertoja.

The Guardianin mukaan brittiteattereiden pukukielto koskee lähinnä lapsia, jotka saapuvat näytöksiin ilman huoltajaa.

Esimerkiksi The Regal -elokuvateatteri kirjoitti Twitter-sivuillaan, ettei tällä hetkellä hyväksy ilman huoltajaa saapuvia, tummiin pukuihin pukeutuneita lapsia Kätyrit: Grun tarina -elokuvan näytöksiin. Teatterin mukaan kielto johtuu häiriöistä, joita pukuihin pukeutuneiden katsojien käytös on viime päivien aikana aiheuttanut.

Kesäkuussa ensi-iltansa saanut Kätyrit: Grun tarina on osa Itse ilkimys -elokuvaperhettä, josta on aiemmin ilmestynyt jo neljä elokuvaa, kolme varsinaista osaa sekä yksi Kätyrit-spin-off. Edellinen Itse ilkimys 3 ilmestyi vuonna 2017.

Itse ilkimys -elokuvan (2010) Kätyrit-spin-off kertoo keltaisten apurien synnystä. Elokuva sai Suomen ensi-iltansa kesäkuussa.

Lue lisää: Keltaiset kätyrit ovat täydellisiä oheistuotteisiin, mutta eivät kanna kokonaista elokuvaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat