Kummisetä-elokuvista tunnettu näyttelijä James Caan on kuollut

Yhdysvaltalaisnäyttelijä James Caan on kuollut 82-vuotiaana. Caan esiintyi urallaan yli sadassa elokuva- ja tv-tuotannossa.

James Caan syntyi vuonna 1940.

7.7. 20:32 | Päivitetty 7.7. 23:01

Muun muassa Kummisetä-elokuvista tunnettu amerikkalaisnäyttelijä James Caan on kuollut 82-vuotiaana. Caanin perhe kertoo asiasta Caanin omalla Twitter-tilillä. Caanin manageri vahvisti näyttelijän kuoleman uutistoimisto AFP:lle torstai-iltana.

Keskiviikkona 6. heinäkuuta kuollut Caan esiintyi reilusti yli sadassa elokuva- ja tv-sarjatuotannossa urallaan, joka alkoi jo 1960-luvun alussa. Elokuvatietokanta Imdb:n mukaan Caanin ura jatkui aina tähän vuoteen asti: osa hänen elokuvistaan on edelleen tuotantovaiheessa.

Imdb kuvailee Caanin olleen maskuliininen ja arvoituksellinen näyttelijä, jonka uralle mahtui paljon sekä ylä- että alamäkiä.

Caan esitti vuosina 1972 ja 1974 julkaistuissa Kummisetä-trilogian kahdessa ensimmäisessä osassa Sonny Corleonea, Corlenonen mafiaperheen vanhinta poikaa. Caan sai roolistaan parhaan sivuosan Oscar-ehdokkuuden.

James Caan (vas.) näytteli Kummisetä-trilogiassa yhdessä Marlon Brandon, Al Pacinon ja John Cazalen kanssa.

Caanin roolit eivät enää 1970-luvun puolivälin jälkeen osuneet hittielokuviin, ja hänen suosionsa hiipui. 1980-luvulla hän joutui auto-onnettomuuteen, piti muutaman vuoden tauon näyttelemisestä ja ajautui henkilökohtaisiin taloudellisiin vaikeuksiin.

1990-luvun vaihteessa Caan palasi toden teolla elokuvaroolien pariin. Hän oli sivuosaroolissa muun muassa vuoden 1990 toimintakomediassa Dick Tracy ja samana vuonna ilmestyneessä arvostelumenestystä saaneessa Piina-kauhutrillerissä.

Vuosikymmenen kuluessa Caan sai useita sivuosarooleja muun muassa vuoden 1996 Eraser-toimintaelokuvasta Arnold Schwarzeneggerin vastustajana ja vuoden 1999 gangsterikomediasta Sinisilmä-Mickey, jossa hän esitti jälleen gangsteria. Caan nousi Hollywoodin näyttelijälistoilla.

2000-luvun puolivälissä Caan sai roolin Las Vegas -tv-sarjasta, jossa hän näytteli yhtä kasinon johtajista. Supertähteä Caanista ei koskaan tullut, mutta elokuvatietäjien silmissä hän oli arvostettu konkari, joka pysyi tuotteliaana kuolemaansa asti.

James Caan vuoden 1974 elokuvan Freebie and the Bean kuvauksissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat