Torniolainen kirjailija Mirjam Kälkäjä on kuollut 82-vuotiaana

Palkittu lappilaiskirjailija Mirjam Kälkäjä oli tuottelias kirjailija ja teatterin tekijä aivan viime vuosiin asti.

Mirjam Kälkäjä

11.7. 12:40

Torniolainen pitkän linjan kirjailija ja teatterin tekijä Mirjam Kälkäjä on kuollut perjantaina 8. heinäkuuta. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Kälkäjä teki monipuolisen uran kulttuurin parissa. Hän kirjoitti romaaneja, runoja, näytelmiä, novelleja, elämäkertoja, lauluja, pakinoita ja dokumentteja. Lisäksi hän perusti ja johti torniolaista Mikin vintti -teatteriryhmää.

Vuonna 1939 syntynyt Kälkäjä oli petsamonevakko. Petsamo menetettiin jatkosodan päätteeksi Neuvostoliitolle vuonna 1944, ja alueelta pakeni noin 5 000 petsamolaista Suomen puolelle, Lapin sodan runtelemaan pohjoiseen. Kälkäjän perhe päätyi lopulta Tervolaan Varejoelle, mistä hän myöhemmin muutti miehensä Eero Kälkäjän kanssa Tornioon.

Kälkäjä käsitteli siirtolaisuuden kokemuksia esimerkiksi teoksissaan Petsamolaiset (1977, Kirjayhtymä) ja Tulijoki (1986, Kirjayhtymä), jota pidetään kirjailijan pääteoksena. Kyseinen romaani on taiteilijatarina sekä eeposmainen sotakuvaus.

Hänen viimeiseksi jäänyt romaaninsa Pilvenpitelijät (2011, Mäntykustannus) kertoo jälleenrakennuksen ajasta ja asutustilojen naisten elämästä 1940–1950-luvuilla.

Ennen kirjailijan uraa Kälkäjä työskenteli toimittajana Pohjolan Sanomissa kunnes jäi sairauseläkkeelle nivelreuman vuoksi. Kälkäjä ei kuitenkaan täysin jättänyt toimittajan töitä, sillä hän kirjoitti lukuisia kolumneja ja pakinoita muun muassa Kalevaan, Lapin Kansaan sekä Ylelle.

Kälkäjä oli aktiivinen ja palkittu teatterintekijä. Hän perusti Mikki-lempinimensä ja pakinasarjansa mukaan nimetyn teatteriryhmän Mikin vintin, joka on ollut aktiivinen 25 vuotta. Musiikkiteatteriryhmä on tehnyt lukuisia esityksiä harrastaja- ja ammattilaisvoimin.

Kirjailija kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä vuonna 1975, ja viimeisimpiä töitä oli Timo K. Mukan romaaniin perustuva Tabu vuonna 2019.

Kälkäjälle myönnettiin vuonna 2011 Lapin Taidepalkinto. Hän on saanut myös Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin vuona 2007. Lisäksi hänet on palkittu Tornion kaupungin kulttuuripalkinnolla (1979) ja Tornionlaakson kulttuuripalkinnolla (1988) sekä valittu vuoden torniolaiseksi vuonna 1990.

Kaikkiaan Kälkäjä kirjoitti kymmenen romaania, kaksi novellikokoelmaa, kaksi elämäkertaa, laulu- ja runoteoksia sekä noin kolmekymmentä näytelmää.

”Nähtävästi minä lopetan kirjoittamisen ja hengittämisen samaan aikaan. Kirjoittaminen on niin luontevaa, aivan kuten hengittäminenkin, että ei sitä ilman voi elää”, hän kuvaili Ylen haastattelussa vuonna 2012.

Tekstin lähteenä on käytetty Naisten ääni -hankkeen artikkelia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat