Vuoden 2007 jännityskuunnelma Yösuunnistajat antaa sotilasliitto Natosta pelottavan kuvan

Yösuunnistajat on ehta trilleri, tehokkaasti kirjoitettu ja toteutettu. Se on myös aikansa kuva.

Vuonna 2007 Nato haluttiin vielä esittää kasvottomana mörkönä.

13.7. 2:00

Kaksi turistia löytyy murhattuna Lapista. Toimittaja ja valokuvaaja alkavat tutkia tapausta. Pian he törmäävät Naton ja Suomen salaisiin sotaharjoituksiin. Selviää, että Suomi halutaan liittää sotilasliittoon, mutta neuvottelut tehdään kansalta pimennossa

Tämä on asetelma Petri Salinin kirjoittamassa ja Sami Kuuselan ohjaamassa kuunnelmassa Yösuunnistajat. Vuonna 2007 valmistunut kuunnelma esittää Naton kasvottomana mörkönä, joka ulottaa lonkeronsa kaikkialle. Se on kiinnostava ajankuva viidentoista vuoden takaisesta Suomesta.

Poliittiset trillerit suosivat juonirakennelmia, joissa käsitellään korruptioon ja salaliittoihin liittyviä teemoja.

Tähän suuntaan kulkee myös Yösuunnistajat. Se on tehokkaasti kirjoitettu ja toteutettu kuunnelma, ulkoisilta ominaisuuksiltaan ehta trilleri. Kuunnelman ilmestyessä moni kuulija saattoi pitää sen maailmaa, jos ei nyt suoraan todellisena, niin ainakin mahdollisena. Vuonna 2007 Naton kannattajat olivat selvässä vähemmistössä.

Tänä päivänä harva taitaa enää uskoa kuunnelman tarjoamaan salaliittoteoriaan, sillä suurin osa kansasta on sotilasliiton puolella.

Yösuunnistajat muistuttaakin ennen kaikkea siitä, miten maailmanpolitiikassa ja historiassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat siihen, miten poliittista trilleriä jälkikäteen tulkitaan.

Yösuunnistajat, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat