Myrskyssä lentäviä koppeja, huonoa oloa ja apua tuntemattomilta – Lukijat kertovat muistojaan festarivessoista

HS keräsi festivaalikauden kunniaksi mieleenpainuvia bajamajakokemuksia.

Vessajonoja tämän vuoden Ruisrockissa.

15.7. 14:46

Kerroimme keskiviikkona tämän viikonlopun tapahtumarysästä, johon kuuluvat muun muassa Ilosaarirock ja Pori Jazz, sekä superviikonlopun bajamajatilanteesta.

Jutun yhteydessä kysyimme lukijoiltamme mieleenpainuvimpia festivaalivessoihin liittyviä muistoja.

Lue lisää: Oletko ollut kaatuvassa bajamajassa, harrastanut siellä seksiä tai paennut ukkosta muovisten seinien suojaan? Kerro pahimmat ja parhaat muistosi festarivessoista

Monet saamistamme kertomuksista keskittyivät vessojen epähygieenisyyteen. Festivaalien bajamajojen siisteydessä on paikoin hyvinkin inhorealististen vastausten perusteella edelleen parantamisen varaa.

HS kiittää kaikkia kokemuksensa jakaneita.

Ihmisiä vessajonossa Provinssi-festivaalilla kesäkuussa 2022.

”2016 olimme Norjassa Loofooteilla rakentamassa Midnight Sun -festivaalia, ja kolmen viikon aikana kerkesi näkemään, kuinka teltat ja varusteet lentelivät tuulessa, mistä tuli normi. Saimme katokset, lavat ja rakenteet kiinnitettyä ja tuettua kunnolla, että ne varmasti pysyvät, mutta kun bajamajat saapuivat saarelle, niitä ei kiinnitettykään kun yksillä liinoilla maahan. Nehän lensivät festarin alettua pitkin saarta.”

Jani

”Eläväisin muistoni bajamajoista on, kun elokuussa 2009 Porin Kirjurinluodolla järjestettyyn Sonisphere-festivaaliin iski trombi. Kaaos ja paniikki oli melkoinen myräkän iskiessä leirintäalueelle.

Monet hakeutuivat bajamajoihin suojaan sateelta. Itsekin aioin näin tehdä, mutta tuttuni esti minua, sillä tuulen yltyessä pystyi näkemään, kuinka kopit alkoivat heilua. Onneksi osa ulkona olleista tajusi, että kopeissa oleminen oli äärimmäisen huono idea ja he juoksivat hakemaan kanssaleiriytyjiä ulos kopeista, joista osa sitten kaatuikin tuulen voimistuessa.

Muistelen, että joku jäi kauempana kaatuneeseen koppiin jumiin, mutta onneksi kukaan ei festarilla jättänyt kaveria, vaan käsittääkseni hyvin nopeasti festivaalikansa oli yksissä tuumin nostanut kopin ylös, eikä mitään pahempaa päässyt tapahtumaan. Pelottavan tilanteen muisto on lämmin, sillä myrskyn iskiessä kaikki puhalsivat yhteen hiileen auttaakseen toisiaan!”

Heidi

Vessajonoa Madonnan Helsingin konsertissa vuonna 2009.

”Vuonna 2015 Provinssissa minulla oli niin kova kännikrapula aamulla, että olen sinne sammunut. Kaverit olivat huolissaan minusta ja etsivät minua yli kahden tunnin ajan. Lopuksi järjestyksenvalvojat olivat avanneet jokaisen leirintäalueen bajamajan ja minä rojahdin järjestyksenvalvojan jalkoihin maahan. Kaverit olivat nauraneet tilanteelle kovasti.

Nummirock 2014: pidimme kavereiden kesken krapulassa bajamaja ’kokouksia’. Valitsimme kolmen kaverin kanssa vierekkäiset bajamajat ja juttelimme niitä näitä muovisten seinien läpi. Muilla on ollut varmasti hauskaa kun ovat kuunnelleet juttujamme.

Vuonna 2008 olimme katsomassa kavereiden kanssa ilotulituksia Töölönlahdella. Huomasimme, kuinka nuori pariskunta meni kahdestaan alueella sijaitsevaan bajamajaan. Hetkeä myöhemmin huomasimme kuinka kuinka kuusi ihmistä alkoi heiluttaa voimakkaasti bajamajaa ja sai sen kaatumaan. Bajamaja ei kuitenkaan ollut niin täynnä, että saasta olisi kaatunut heidän päällensä. Heillä oli kuitenkin housut kintuissaan.”

Jari

Bajamajojen tyhjentämistä Helsingin Kaisapuistossa.

”Kerran näin kun kesäraveissa tallialueella irti päässyt hevonen törmäsi bajamajaan niin, että se meni nurin. Ensimmäinen ajatukseni oli, että miltähän mahtoi tuntua, jos joku oli siellä sisällä. Onneksi ei ollut.”

Pirkko

”Olin viettänyt punk-festivaaleilla kostean illan ja nukkunut yön tulikuuman auton takakontissa banaanitertun päällä. Aamulla herätessä tuli kiire bajamajaan, ja kiireessä ovi jäi lukitsematta. Bajamaja oli ehtinyt kuumeta aamuauringossa kunnon saunaksi, joka pahensi olotilaani entisestään. Hetken päästä ovi lävähti auki, enkä ikinä unohda ilmettä oven avanneen naisen kasvoilla, kun hän tajusi, että vessassa istuu tärisevä ja hikoileva punaiseksi palanut punkkari, jonka vaatteet ovat banaanisoseen peitossa.”

Arttu

Vessoja Helsingin Taiteiden yössä vuonna 2008.

”Olin nuorena eräillä festareilla siivoustiimissä, vuosi oli ehkä 2005. Joku nainen tiputti suht täyteen bajamajaan puhelimensa, uuden karhean simpukkamallin, ja tuli ilmoittamaan meille, että ei halua sitä takaisin vaikka se puhdistettaisiin. Totesi vain, että jos saatte sen ehjänä ylös niin saatte pitää. Yksi tiimiläinen teki suuren työn onginnassa ja puhdistuksessa ja sai käyttöönsä ehkä kylän hienoimman puhelimen – jota tosin kusiluuriksikin kutsuttiin.”

Emma

”90-luvulla Lappeenrannan lentonäytöksessä oli kamala keli, kova puuskainen tuuli. Rivi bajamajoja kaatui selälleen, ja vähän ajan kuluttua yhden ovi aukesi, ja sieltä kömpi mies päällään tumma puku, valkoinen paita ja musta solmio. Sen lisäksi hän oli yltä päältä siinä vihreässä desinfiointiaineessa, mitä siellä pytyn pohjalla oli. Nauratti, mutta kukaan ei nauranut.”

Timo

”Olin saanut muutama kuukausi aikaisemmin vauvan ja lähdin ensimmäistä kertaa vauvan syntymän jälkeen bilettämään festareille. Koska imetin, jouduin ottamaan myös rintapumpun mukaan. Festareilla alkoi alkoholijuomat maistua ja oli mieletön fiilis. Muistan hetken kuumassa bajamajassa: jokseenkin humalassa, pumppailemassa rintoja tyhjäksi. Pullot tyhjensin pönttöön ja takaisin tanssimaan lavojen eteen.”

Nelli

Kemiallinen vessa sisältäpäin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat