Padelkentät valtaavat Ruotsissa yhä enemmän tilaa, ja sirkusteltoilla on vaikeuksia löytää paikkansa – Suomessa ongelmaa ei ole

Suomessa ongelmia aiheuttaa satunnaisesti vain tekonurmi, suomalaiset kiertävät sirkukset kertovat.

Sirkus Tähti vieraili heinäkuussa 2021 Tampereen Eteläpuistossa.

13.7. 14:39

Ruotsissa kiertävien sirkusten on ollut vaikeaa löytää sopivia kenttiä yltyneen padel-villityksen takia. Tennistä muistuttavaa mailapeliä varten rakennetut pelikentät vievät tilaa paikoista, joihin sirkukset ovat aikaisemmin pystyttäneet telttansa, sanoo Ruotsin sirkusalaa edustavan Cirkusakademien-järjestön johtaja Janne Näsström Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n artikkelissa. Ilmiö haittaa myös muita ulkoilmatapahtumia järjestäviä toimijoita.

Padelkenttiä ja muita ulkoilmaurheilupaikkoja on SVT:n mukaan rakennettu Ruotsissa erityisesti korona-aikaan. Artikkelin mukaan Ruotsissa toimii tällä hetkellä kolme kiertävää sirkusta: Brazil Jack, Cirkus Rohdin ja Cirkus Olympia. Sirkukset ovat Näsströmin mukaan tänä kesänä kohdanneet paikkapulmia pari–kolme kertaa viikossa, toisin kuin ennen.

Janne Näsström kritisoi kuntia: ”Kyse on osaamattomuudesta ja tietämättömyydestä. Voi kysyä, löytyykö kulttuurin järjestämiselle tulevaisuudessa enää julkista tilaa.”

Suomessa padelkentät eivät ole aiheuttaneet sirkuksille ongelmia.

”Meillä ei ole tällaista ongelmaa Suomessa ollenkaan”, sanoo Sirkus Finlandian tiedottaja Jouni Aalto.

Ainoastaan tekonurmella päällystetyt kentät saattavat aiheuttaa kiertäville sirkuksille satunnaisesti vaikeuksia, sillä niitä sirkukset eivät voi käyttää.

Aalto kertoo, että sirkus suunnittelee kiertueaikataulunsa yli vuoden etukäteen. Kentät varataan yleensä kuntien liikuntavirastoilta, ja niiden vuokrahinnat vaihtelevat paikkakunnittain.

Teknisiä vaatimuksia kentille ei juuri ole: Sirkukset eivät tarvitse kentältä sähköä, vaan tuottavat sen itse. Vesijohtoliitäntäkään ei ole sirkuksille välttämätön.

Myöskään Sirkus Tähden johtaja ja tirehtööri Samir Abdelmeguid ei ole havainnut, että sopivia kenttiä olisi vaikeaa löytää. Abdelmeguid kertoo, että kiertueen esiintymispaikat pysyvät vuodesta toiseen lähes samoina ja muutokset ovat yksittäisiä. Kauden aikana sirkus kiertää noin 150 paikkakunnalla.

Tekonurmikenttää lukuun ottamatta teltta voidaan pystyttää lähes minkälaiselle, tarpeeksi isolle ja tasaiselle maalle tahansa, jopa asfaltille. Se ei ole tosin kovin yleistä.

”Toki sirkusteltta täytyy hakata maahan kiinni, ja asfalttikentällä siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Meillä on asfaltinkorjauslaitteet, että sekin onnistuu. Oli kenttä mikä tahansa, se jää sirkuksen lähdettyä aina samaan kuntoon”, Abdelmeguid sanoo.

Ruotsissa Cirkusakademien valmistelee tietokantaa, jonka pitäisi helpottaa kiertueiden ja ulkoilmatapahtumien suunnittelua. Tietokantaa rahoittaa kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva Valtion kulttuurineuvosto.

Suomessa yhteistä tietokantaa ulkoilmatapahtumille sopivista paikoista ei ole. Tiedot sopivista kentistä siirtyvät Sirkus Finlandian tiedottajan mukaan kokeneilta tekijöiltä toisille.

Lue lisää: Padel koukuttaa kavalasti

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat