Näyttelijä Antti Litja on kuollut

Litja teki mittavan uran näyttelijänä ja oli pääosassa esimerkiksi elokuvissa Mies, joka ei osannut sanoa ei, Loma sekä Jäniksen vuosi.

Näyttelijä Antti Litja kuvattuna Helsingissä vuonna 2018.

13.7. 17:22 | Päivitetty 13.7. 19:34

Näyttelijä Antti Litja on kuollut. Hän kuoli äkilliseen vakavaan sairauteen hoitokodissa 84-vuotiaana viime yönä, kertovat Litjan läheiset uutistoimisto STT:lle.

Litja teki mittavan uran teatterissa, elokuvissa ja televisiossa.

1970-luvulla Litjan yhteistyö elokuvaohjaaja Risto Jarvan kanssa poiki kolme pääroolia suosituissa komedioissa Mies, joka ei osannut sanoa ei, Loma sekä Jäniksen vuosi.

”Ei niitä tarvinnut tekemällä tehdä vaan sain improvisoida osissa aika vapaasti. Jarva vain sanoi, että mitä ehdottomasti ei saa tehdä”, Litja kuvaili filmauksia 80-vuotishaastattelussaan HS:lle vuonna 2018.

Antti Litja näytteli Risto Jarvan ohjaamassa elokuvassa Jäniksen vuosi, joka valmistui vuonna 1977.

Litjan näyttelijätyön laatu erottui nuoresta pitäen. Hän suosi niukanlaisia keinoja, toi sivummaltakin vahvan läsnäolon ja hallitsi miltei näkymättömän huumorin.

Arvostelijat ovat joskus luonnehtineet Litjaa totisen komiikan mestariksi. Vakavailmeistä hassuutta Litja viljeli myös vuoden 2014 Mielensäpahoittaja-elokuvan nimiroolissa, joka jäi hänen viimeiseksi elokuvatyökseen.

Elokuva oli vuoden katsotuin, ja Litja palkittiin miespääosan Jussi-patsaalla. Litja aloitti Tuomas Kyrön luoman karvahattujäärän tulkitsijana alkujaan radiokuunnelmissa.

Litjan oli määrä astua vielä näyttämölle Mielensäpahoittaja-näytelmässä, mutta vuonna 2014 saadusta aivoinfarktista kuntoutuminen pitkittyi, ja hän päätti jättää näyttelemisen vuonna 2016.

Antti Litja näytteli vuonna 2014 valmistuneessa Dome Karukosken ohjaamassa elokuvassa Mielensäpahoittaja.

Isoilla teatteriestradeilla Litja ehti esiintyä lähes viiden vuosikymmenen verran. Hän näytteli Tampereen Työväen Teatterissa vuosina 1963–1975, Helsingin kaupunginteatterissa 1986–1987 ja 1995–2012, Tampereen Teatterissa 1991–1995 sekä Kansallisteatterissa 1975–1984 ja 2012–2014.

2000-luvulla Litja tulkitsi useita historiallisia merkkihenkilöitä niin televisiossa kuin teatterilavallakin. Mannerheimia hän esitti useassa produktiossa, ja tutuiksi tulivat myös Urho Kekkosen, Mauno Koiviston, Martti Ahtisaaren ja Ahti Karjalaisen hahmot.

”Ensin ajattelin, että en ole ikinä voinut kuvitella itseäni Mannerheimiksi, mutta kollegat sanoivat, että anna mennä vaan”, Litja muisteli STT:lle vuonna 2008.

Vuonna 2008 hän tuli Helsingin kaupunginteatterin huippusuosittuun Kvartetti-näytelmään Pentti Siimeksen tilalle Kyllikki Forssellin, Ritva Valkaman ja Lasse Pöystin rinnalle.

Litja syntyi 21. helmikuuta 1938 Antreassa Karjalankannaksella ja varttui Etelä-Hämeessä. Evakkoperheen poika saapui 16-vuotiaana Helsinkiin, mistä hän löysi ainakin yhden paikan, jonka tunsi omakseen – elokuvateatterit.

Aluksi hän teki hanttihommia muun muassa autonasentajana ja sähkömiehenä, kunnes vuonna 1960 aukesi ovi teatterikouluun.

”Teatteri kyllä antoi elämälleni suunnan. Olin tajunnut, ettei hermo kestäisi mekaanisia työläishommia, joita isänikin joutui tekemään vanhuuteen asti”, hän sanoi 80-vuotishaastattelussaan HS:lle.

Litjan viimeiseksi elokuvaksi jääneen Mielensäpahoittajan ohjaaja Dome Karukoski muisteli näyttelijän menehtymistä Instagram-tilillään keskiviikkona. Julkaisussa hän kutsuu Litjaa ystäväkseen ja ikoniksi, ja kuvailee tätä jaloksi ja upeaksi ihmiseksi.

”Hän oli epäilemättä yksi parhaista näyttelijöistä, jonka kanssa olen koskaan työskennellyt ja tulen koskaan työskentelemään. Tuhansien tarinoiden mies”, Karukoski kirjoittaa.

Sosiaalisessa mediassa häntä ovat muistelleet myös muun muassa Mielensäpahoittaja-hahmon luonut Tuomas Kyrö sekä näyttelijä Eppu Salminen.

”Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Lepää rauhassa Antti Litja”, Kyrö kirjoittaa Twitterissä.

”Kiitos Antti upeista hetkistä lavalla ja erityisesti sen takana. Maailman paras näyttelijä ja tarinankertoja lähti. Kevyet mullat. Omaisille osanotto, voimia ja halaus”, kirjoittaa Salminen twiitissään.

Antti Litja ja Kirsti Wallasvaara näyttelivät Risto Jarvan ohjaamassa, vuonna 1975 valmistuneessa elokuvassa Mies, joka ei osannut sanoa ei.

Antti Litja vuonna 1963.

Antti Litja, Leena Uotila ja Vesa-Matti Loiri vuonna 1976 Jussi-palkintojen jakotilaisuudessa.

Antti Litja itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa vuonna 2014.

Antti Litja Kansallisteatterin kevätkauden lehdistötilaisuudessa vuonna 2013.

Lue lisää: Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat