”Hän synnytti keksimäni hahmon eloon” – Tuomas Kyrö muistelee, kuinka Antti Litjasta tuli Mielensäpahoittaja

Kirjailija Tuomas Kyrön mukaan Litja oli äärimmäisen tarkka ja pienieleinen näyttelijä, joka kaivoi teksteistä hahmojen ytimen.

Antti Litja Mielensäpahoittajana ja kirjailija Tuomas Kyrö.

13.7. 21:58

Kirjailija Tuomas Kyrölle Antti Litja oli selvä valinta äreän Mielensäpahoittajan rooliin. Äkilliseen sairauteen hoitokodissa keskiviikon vastaisena yönä 84-vuotiaana kuollut Litja sai hahmon myötä komean päätöksen pitkälle näyttelijän uralleen.

”Litja oli minulle lapsena mies Turun Sinapin mainoksesta. ’Kahta en vaihda’. Ja Risto Jarvan elokuvista Loma ja etenkin Jäniksen vuosi”, Kyrö kertoo HS:lle tekstiviestitse.

Ensimmäiset Mielensäpahoittajat Ylen Radioteatterille kirjoitettuaan Kyrö kertoo esittäneensä ”kainon toiveen”, että Litja voisi lukea tekstit.

”Onneksi tuottaja Outi Valle pyysi Anttia rooliin ja ennen kaikkea onni, että hän suostui. Mielensäpahoittajan suosion alkusysäyksestä vastaa mielestäni enemmän Litja kuin Kyrö.”

Kyrön mukaan Litja itse kommentoi panostaan sarkasmilla: ”Helppohan sitä oli tehdä. Senkun luin tekstin. Ei pitänyt edes näytellä”.

”Litja oli äärimmäisen tarkka ja pienieleinen näyttelijä, joka kaivoi teksteistä hahmojensa ytimen. Komiikka syntyy tauoista ja rytmistä. Ei ole kiire mihinkään. Siinä Litja oli mestari”, Kyrö kirjoittaa.

”Hän oli mukana, kun ensimmäistä Mielensäpahoittaja-kirjaa markkinoitiin. Minä siinä nuorena kloppina kuuntelemassa 70 vuoden tarinoita mieheltä, joka oli elänyt varsin runsaasti. Antti puhui, Tuomas kuunteli.”

”Menetimme yhden oman aikakautensa suurimmista.”

Myöhemmin Litja siirsi Mielensäpahoittajan myös valkokankaalle Dome Karukosken vuonna 2014 ohjaamassa elokuvassa.

”Taas tapahtui sama kuin kuunnelmassa ja äänikirjassa. Hän synnytti keksimäni hahmon eloon. Kuunnelmissa Litja oli vain ääni, valkokankaalla koko hahmon ilmiasu”, Kyrö kuvailee elokuvahahmon syntyä.

Elokuva jäi Litjan viimeiseksi, sillä hän sai vuonna 2014 aivoinfarktin, josta kuntoutuminen pitkittyi.

”Menetimme yhden oman aikakautensa suurimmista. Elokuvat elävät, aikalaiset muistavat. Itse olen kiitollinen että tiemme kohtasivat tämän hahmon kautta”, Kyrö kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat