Iiti Yli-Harja tekee dokumentaarisia nukkeanimaatioita, joissa saa olla elämisen merkkejä ja olemisen kulumia

Kaikki äitini puhelut -elokuvan Maija on Iiti Yli-Harjan oma äiti.

”Haluan vaalia epätäydellisyyttä koko prosessissa. Nukeissa saa näkyä kuumaliimaa tai pölyhiukkasia ja liikkeet joskus tökkäistä. Mielestäni se tekee hahmoista inhimillisiä”, Iiti Yli-Harja sanoo. Kaikki äitini puhelut -animaatio kertoo Maijasta, jonka puhelin soi jatkuvasti.

17.7. 2:00 | Päivitetty 17.7. 10:13

Nukkeanimaatiossa Kaikki äitini puhelut (2021) pääosan Maija joutuu jatkuvasti vastaamaan puhelimeen. Soittojen linja ulottuu asiallisista kyselyistä absurdeihin avunpyyntöihin.

Kaikki äitini puhelut -elokuvan Maija on ohjaaja Iiti Yli-Harjan oma äiti.

”Osa elokuvan puheluista oli livenä äänitettyjä, ja osa perustuu äitini muistoihin”, Yli-Harja kertoo. ”Käytin lavasteissa mahdollisimman paljon kaikkea, mitä löytyi äitini kotoa. Tällaiset yksityiskohdat tukevat elokuvan dokumentaarisuutta.”

”Minulle ehdotettiin, voisinko tehdä elokuvan vain yhdestä äitini puhelusta, jotta elokuvasta ei tulisi liian sekava. Tuntui kuitenkin, että tässä tapauksessa nimenomaan sekavuus kertoi paljon äitini elämästä.”

Elokuvien aiheet ja teemat ovat usein tulleet tosi läheltä, Yli-Harja sanoo. Hänen edellinen animaationsa Oikeita miehiä syntyi osin hänen poikansa innoittamana, ja viimeisintä inspiroi siis äiti. Mistä kiinnostus animaatioon syntyi?

Marjut Rimmisen intensiivisellä kurssilla kokeiltiin eri stop motion -tekniikoita. Ilmaisun mahdollisuudet ja tietty tekemisen rauha innostivat. Rakastan konkreettista käsillä näpertämistä. Nuket teen itse ja lavasteet usein yhdessä puolisoni, puuseppä Pekka Härkösen, ja siskoni, lavastaja Alli Sillanpään, kanssa.”

Äänimaailmalla on Yli-Harjan elokuvissa tärkeä rooli.

”Luottoäänisuunnittelijani Ville-Matti Koskiniemen kanssa mietimme jo käsikirjoitusvaiheessa elokuvaa äänen kannalta. Tekstissä pitää olla tilaa sille, että myös äänisuunnittelu kuljettaa tarinaa.”

”Dokumentaarista äänimateriaalia käyttäessäni saan mukaan aidon ja olemassa olevan kokemuksen. Visuaalisella puolella voin keskittyä esimerkiksi siihen, miten saan kuvattua päähenkilön subjektiivisen kokemuksen. Nukkeanimaatiossa mikä vain epärealistinen on mahdollista.”

Iiti Yli-Harja on elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja muusikko.

Mitkä ovat seuraavia elokuvaprojektejasi?

”Elokuussa ensi-iltansa saava BLUSH – An Extraordinary Voyage kertoo nuoresta Fatusta, jolle reissu kyläkauppaan tuntuu yhtä jännittävältä kuin kuumatka. Hän näyttäytyy ensi kertaa julkisesti meikit päällä”, Yli-Harja kertoo.

”Tällä hetkellä kirjoitan kauhuelokuvatyylistä hiiripainajaista. Olen alustavasti kehitellyt joitain pitkiäkin elokuvaideoita.”

Iiti Yli-Harja on monipuolinen kulttuurin ammattilainen. Hän on seitsemännen albuminsa keväällä julkaisseen Pintandwefall-yhtyeen rumpalilaulaja ja toimii myös muissa musiikkiprojekteissa.

”Mehukasta synapoppia esittävä Rules tekee parhaallaan toista albumiaan, ja ihan uuden ysärihenkistä garage poppia soittavan bändimme Pillow’n esikoislevy on juuri äänitetty. Sitä pääsee toivottavasti pian kuulemaan!”

Uusi Kino: Kaikki äitini puhelut, Teema klo 13.38 ja Yle Areena. Oikeita miehiä, Yle Areena.

Lue lisää: Olemattomat resurssit eivät lannista Paliashvilin musiikkiopiston karismaattisia opettajia Georgian Tbilisissä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat