Teatterin loihtima vuorovaikutus lumoaa yhä näyttelijä Satu Silvon, sillä näyttämöllä ”saa kypsyä ja vanheta roolin kanssa”

Näyttelijä ja ravintoloitsija Satu Silvo hurmaantui jo lapsena esiintymisestä.

”Ensi-illassa näytelmä yleensä vasta alkaa. Yleisölle olisi antoisinta nähdä sekä harjoitukset että viimeinen esitys, niin havaitsisi niiden välissä tapahtuvan suuren muutoksen”, Satu Silvo sanoo. Hänet kuvattiin kotipihassaan Helsingin Käpylässä.

31.7. 2:00 | Päivitetty 31.7. 6:59

Näyttelijä Satu Silvo harrasti nuorena urheilua, tiiveimmin lentopalloa ja korkeushyppyä. Mutta yhtä varhain ja intensiivisenä alkoi teatteriharrastus, kahdeksanvuotiaasta hän esiintyi runonlausujana samoin kuin ensiroolissaan näytelmässä.

”Esiintymisestä oivalsin, että runon tai näytelmäroolin myötä meistä tulee jotakin enemmän”, Silvo kuvaa ensitunnelmiaan esittävän taiteen parissa. ”

”Ja tietysti palaute: että roolit koskettavat muita ihmisiä! Se lämmin ja hyvinvointia ruokkiva tunnelma hurmaannutti minut.”

Seitsemänhenkinen perhe asui Valkealassa Kymenlaaksossa. Satu Silvon molemmat vanhemmat olivat harrastajanäyttelijöitä, jotka olivat nuorina tutustuneetkin teatteririennoissa Haminassa. Oman kuopustyttären heittäytyminen alalle ei ollut järin yllättävää.

”Lukio jäi minulta kesken mutta jostakin oppaasta luin, että teatterikorkeakouluun voisi päästä ei-ylioppilaanakin. Pyrin sinne ja ottivat oitis sisään – oli järjettömän hieno fiilis!”

Opiskelu oli paitsi antoisaa myös ahdistavaa aikaa. Jos näyttelijäntyön professori Jouko Turkka opetuksessaan kykenikin vangitsemaan ”huikeilla näyillään”, hän yhtä lailla osasi metodeillaan herättää pelonsekaista epävarmuutta.

”Minulla oli ja on vahva itsetunto, mutta kummasti sieltä vaan jäi huonommuuden ja häpeän tunnetta melko pitkäksikin aikaa”, Silvo kuvaa.

”Olin Turkalle sellainen työrukkanen, hän kehui ja haukkui samalla.”

Jo opiskelijana Silvo sai suuren sivupääosan Matti Kassilan ohjaamasta Niskavuori-elokuvasta (1984), vastanäyttelijänä loisti Esko Salminen. Kritiikki kiitti elokuvaa ja yleisöä kertyi liki 150  000:n verran.

Silvo tykkäsi elokuvatyöstä ja huippuohjaaja Kassilasta, mutta viime kädessä hän asettaa etusijalle näyttelemisen teatterissa. ”Näyttämötyön etuna on, että siinä voin tutkia rooliani perusteellisemmin, ja saan ikään kuin kypsyä ja vanheta roolini kanssa. Siksi teatteri on selvästi lähempänä.”

Satu Silvo asuu Helsingin Käpylässä. Hänellä on puutarhassa kasvihuone, josta hän poimii yrttejä vietäväksi omaan kasvisravintolaansa.

Neljässä vuosikymmenessä Silvo on näytellyt laidasta toiseen – niin klassisissa draamoissa, komedioissa kuin suurissa musikaaleissa.

Millainen on näytelmä, josta ehdottomasti toivoisit roolia, Satu Silvo?

”Pienimuotoinen kamarinäytelmä, jossa pystyisin hyödyntämään ehkä jo kerääntynyttä elämänkokemustani. Totta kai kaikki hyvin kirjoitetut draamat ovat mieleisiä, nehän järjestään liippaavat aina niin läheltä komediaa.”

Nykyään monilta nuorilta naiskirjailijoilta syntyy hyvinkin kiinnostavia näytelmätekstejä, hän lisää.

Hyvä teatteriohjaaja saa Silvosta tuoda esiin vaikka kuinka voimakkaita näkemyksiä, kunhan hän samalla vakuuttaa kyvyllään tasaveroiseen dialogiin. Näyttelijän on voitava täysin luottaa ohjaajaansa.

Samankaltaisia ominaisuuksia hän toivoo vastanäyttelijältään.

”Että hän ei jätä kohtauksessa sinua yksin, että työmme on yhdessä tekemistä ja siinä kasvamista, ja että hän ei säiky muutoksia”, Silvo määrittelee optimaalista kumppania näyttämöllä.

”Teatterin lumouksen loihtii aina vuorovaikutus, jossa kolmantena osallistujana on kulloinkin läsnäoleva yleisö.”

Kuka?

Satu Silvo

  • Syntyi 1962 Sippolassa.

  • Opiskeli näyttelijäksi Teatterikorkeakoulussa 1981–1985.

  • Näyttelijä Helsingin kaupunginteatterissa 1985–1994.

  • 1994 alkaen vapaa näyttelijä lukuisissa teattereissa, elokuvarooleissa ja tv-sarjoissa.

  • Vuorovaikutuskouluttaja.

  • Omistaa Silvoplee-kasvisravintolan Helsingissä.

  • Vihreiden kaupunginvaltuutettu 2017–2021.

  • Asuu Helsingissä, avoliitossa, kaksi lasta.

  • Täyttää tiistaina 2. elokuuta 60 vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat