Petri Laaksosen säveltämät kappaleet soivat sekä hautajaisissa että Antti Tuiskun keikalla

Petri Laaksosen laulujen skaala ulottuu elämän ylistyksestä kuolemaan.

Usva Torkki / HS

7.8. 2:00 | Päivitetty 7.8. 9:35

Petri Laaksosen säveltäjäura käynnistyi vuonna 1985 Eläköön elämä -euroviisusta. Sen jälkeen on syntynyt satoja lauluja, joista jotkut ovat suosittuja karaokessa ja tanssilattialla, toiset kirkoissa.

”Sata salamaa on viimeistään Antti Tuiskun vedon jälkeen kovimpia bailubiisejä, ja oli toki sitä ennenkin yksi suosituimpia karaokebiisejä. Mutta kun Kirkko ja kaupunki -lehdessä oli pari vuotta sitten tilasto kymmenestä suosituimmasta siunaustilaisuuden biisistä, siellä oli neljä minun sävellystäni. Näköjään olen halunnut tehdä aika monenlaista”, Laaksonen miettii.

Yksi hautajaisissa esitetyistä Laaksosen sävellyksistä on Täällä Pohjantähden alla, joka oli hänen ensimmäinen levytyksensä solistina. Laulun suosion seurauksena Laaksonen vaihtoi musiikinopettajan viran artistiuraan, joka on kestänyt pian kolme vuosikymmentä.

Ratkaisua edelsi pitkä pohdinta. Kannattaako jättää kuukausipalkka ja haluaako Laaksonen sellaista julkisuutta, jota laulajalle voi tulla?

”Olin kuitenkin silloin jo kolmekymppinen, ja minua pyydettiin tekemään levy. Olin halunnut sitä pitkään. Ajattelin, että jos en nyt uskalla, saatan myöhemmin katua.”

Laaksonen innostui säveltämisestä, kun hän opiskeli opettajaksi Turussa. Pianonsoitonopettaja Pekka Viljanen antoi hänelle lyhyitä sävellys- ja soinnutustehtäviä. Niitä tehdessään Laaksonen mietti, miksei yrittäisi säveltää kokonaista laulua.

Hän oli opiskellut lapsesta saakka klassista laulua, mutta seurannut tiiviisti myös euroviisuja. Ensimmäistä melodiaa oli luontevaa tarjota kilpailuun.

”Sain sävelmän tehtyä ja ihmettelin, mistä ihmeestä saan tekstin. Sitten muistin, että sanoittaja VeePee Lehto asuu Turussa niin kuin minäkin. En tuntenut häntä niin kuin en alalta ketään muutakaan. Puhelinluettelosta löysin hänen numeronsa.”

Lehto suostui tekemään tekstin. Eläköön elämä voitti Sonja Lumpeen esittämänä karsinnat ja lähti edustamaan Suomea finaaliin. Kahden vuoden kuluttua Laaksonen ja Lehto uusivat voittonsa, kun Virve Rosti oli heidän Sata salamaa -laulullaan karsintojen ykkönen.

Euroviisumenestys ei kuitenkaan avannut Laaksoselle ovia heti. Hän muutti Helsinkiin, aloitti musiikinopettajana Laajasalossa ja johti koulun kuoroa sekä orkesteria. Laaksonen tykkäsi nuorten kanssa työskentelystä ja kirjoitti yökaudet sovituksia kokoonpanolle.

Oma lauluharrastus jatkui Ylioppilaskunnan laulajissa. Kun kuoro teki serenadilevyn, sille valittiin aiemmin julkaisematon Täällä Pohjantähden alla, jonka solistiksi Laaksonen pääsi. Laulusta tuli niin suosittu, että häntä pyydettiin tekemään oma levy. Laaksonen valitsi artistiuran ja on edelleen sillä tiellä.

Vuosien varrella Laaksonen on säveltänyt runoja, hengellistä musiikkia, joululauluja, iskelmää ja lisää euroviisuehdokkaita. Takana on tenorien kiertue Fredin ja Pepe Willbergin kanssa, gospel- ja joulukonsertteja sekä muita produktioita. Iskelmällisemmät levyt ovat tuoneet listamenestystäkin.

”Se on kuitenkin hetkellistä menestystä, josta ei välttämättä saa musiikintekijänä sen pitkäaikaisempaa tyydytystä. Laulu voi olla listojen kärjessä pari viikkoa tai kuukauden. Sitten tulevat jo seuraavat laulut, ja edelliset tahtovat jäädä unholaan.”

Tärkeämpää Laaksoselle on, että hänen laulunsa tavoittaisivat kuulijat ja jäisivät elämään.

”Nykyisenä someaikana saan paljon palautetta, jossa ihmiset kertovat, että joku lauluni oli heille tietyssä elämäntilanteessa tärkeä. He, joille lauluni ovat tärkeitä, ovat kokeneet ne merkityksellisiksi”, hän sanoo.

”Laulut on tarkoitettu julkaistaviksi, käyttöön ja ihmisten iloksi. Siitä meikäläinenkin saa sitten iloa. En ole enää vuoden 1985 jälkeen halunnut olla pöytälaatikkosäveltäjä.”

Loppuvuodesta ilmestyvän Timanttia-albumin myötä Laaksonen lähtee konserttikiertueelle. Hänen edellisen levynsä teema oli kuolema, mutta seuraava käsittelee elämää ja erityisesti toivoa. Sitä, joka jäi jäljelle jo Sata salamaa -laulussa.

”Vaikka elämä menisi millä lailla, haluan ajatella, että toivoa kannattaa pitää yllä niin pitkään kuin on elämää. Sillä selviää elämästä paremmin.”

Petri Laaksonen

  • Syntynyt 1962 Sauvossa. Kasvoi Paimiossa, asuu Helsingissä.

  • Laulaja ja säveltäjä. Julkaissut 13 albumia vuosina 1994–2015. Yksi platinalevy ja viisi kultalevyä. Tunnetuimpia kappaleita laulajana mm. Täällä Pohjantähden alla, Tein lasinkuultavan laulun, Meren laulua kuuntelen, Lumivalkeaa, Ota hänet vastaan ja Hyvää matkaa.

  • Tunnetuimpia sävellyksiä muille artisteille mm. Sata salamaa (Virve Rosti), Eläköön elämä (Sonja Lumme) ja Oot voimani mun (Anna Eriksson).

  • Valmistunut luokanopettajaksi Turun yliopiston opettajankoulutuslaitokselta. Opiskellut myös klassista laulua ja pianonsoittoa. Laajasalon yläasteen ja lukion musiikinopettaja Helsingissä 1987–1994.

  • Harrastaa sulkapalloa, hiihtoa, mökkeilyä ja sudokuja.

  • Täyttää 60 vuotta sunnuntaina 7. elokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat