Mitä tehdä kuolleelle miehelle? – Kepeän leikittelevä musta komedia Mutta... kuka murhasi Harryn? kuului ohjaaja Alfred Hitchcockin omiin suosikkeihin

Elokuvan kuvauksissa koettiin monia ongelmia.

Kuollut Harry Worp aiheuttaa päänvaivaa niin Samille (John Forsythe, vas.), Jenniferille (Shirley MacLaine), neiti Gravelylle (Mildred Natwick) kuin kapteeni Wilesillekin (Edmund Gwenn).

27.7. 2:00

Komedia

Mutta… kuka murhasi Harryn ★★★★

The Trouble with Harry, USA 1955

Yle Areena (K12)

Vermont, Uusi-Englanti. Syksyinen maalaismaisema kylpee Technicolor-värien loistossa. Niityltä metsän keskeltä löytyy ruumis. Siitä pitänee hankkiutua eroon.

Mutta… kuka murhasi Harryn? on brittiohjaaja Alfred Hitchcockin amerikkalaiselokuvista englantilaisin, kuin uuden mantereen maalainen väriversio lontoolaisen Ealing-studion suosituista mustista kaupunkilaiskomedioista. Niiden hirtehinen huumori vain korvautuu herttaisuudella ja kokeilunhaluisen Hitchcockin kepeällä leikittelevyydellä.

Edmund Gwenn on eläköitynyt merikarhu, Mildred Natwick ikäneito, John Forsythe taidemaalari ja ensielokuvassaan nähtävä Shirley MacLaine yksinhuoltaja. Heillä kaikilla on syynsä kiikuttaa ruumispoloa edestakaisin.

Kuvauksissa kohdattiin ongelmia. Kun metsässä ei ollutkaan tarpeeksi oikean värisiä lehtiä, niitä liimailtiin puihin, ja luontokohtauksia jouduttiin kuvaamaan studiossa. Kattoon ropiseva sade esti välillä dialogin äänityksen sisätiloissa.

Hitchcock halusi elävän näyttelijän (Philip Truex) esittämään ruumista, ja välillä tällekin piti järjestää sijainen.

Ohjaajan uusi työkumppani Bernard Herrmann kirjoitti hienon musiikin, joka on myöhemmin äänitetty uudestaan ja julkaistu levynä. Säveltäjän työ ja koko elokuvakin kuuluivat Hitchcockin henkilökohtaisiin suosikkeihin, mutta yleisömenestys jäi odotettua vaatimattomammaksi.

Elokuva onkin yksi viidestä, jotka Hitchcock nosti hyllylle kasvamaan korkoa. Uusintaensi-ilta koitti vasta 1980-luvulla, ohjaajan jo kuoltua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat