Taas yksi rakastettava renttu – Draama kovan onnen kantrimuusikosta Blaze Foleysta onnistuu yllättäen

Näyttelijät tekevät hyvää työtä. Varsinkin Foleyn ristiriitainen luonne herää eloon.

Blaze Foleya (1949–1989) esittää Ben Dickey.

28.7. 2:00

Draama

Blaze ★★★

USA 2018

Teema klo 23.03 ja Areena (K12)

Elokuvissa kantrimuusikot ovat juopporenttuja ainakin yhtä usein kuin rocktähdet rypevät päihteissä. Blaze kertoo yhdestä sellaisesta partaturrista, Blaze Foleysta (1949–1989).

Elokuva voisi siis sortua taas yhdeksi tyypilliseksi tarinaksi retkutaiteilijasta, mutta näyttelijänä tunnettu Ethan Hawke onnistuu ohjaajana vähän yllättäen aika hyvin – vaikka hänen pari aiempaa yritystään on haukuttu yleisesti.

Hawke on myös käsikirjoittanut Blazen yhdessä Sybil Rosen kanssa. Se perustuu Rosen muistelmiin suhteestaan Foleyn kanssa. Aiemmin Hawke on kirjoittanut osittain myös Rakkautta ennen -trilogian kaksi jälkimmäistä osaa.

Blaze Foley kampitti uraansa ryyppäämällä ja räyhäämällä mutta oli myös epäonninen. Hänen lp-levyjensä master-nauhoilla oli taipumus kadota, ja elinaikana julkaisut jäivät vähiin.

Elokuva risteilee kolmella tasolla eikä edes yritä kattaa Foleyn koko elämää. Tahallaan rikkonainen rakenne pitää yllä kiinnostusta.

Raamina toimii radiohaastattelu, jossa päähenkilöä tunnetumpi muusikko Townes Van Zandt (Charlie Sexton) latelee legendoja kaveristaan. Välillä Foley (Ben Dickey) nähdään viimeisellä keikallaan Outhouse-baarissa. Runkona kulkee Foleyn ja Sybilin (Alla Shawkat) suhde.

Elokuvan runkona kulkee Blaze Foleyn (Ben Dickey) ja Sybil Rosen (Alla Shawkat) suhde.

Näyttelijät tekevät hyvää työtä. Varsinkin Foleyn ristiriitainen luonne herää eloon. Juttu on kirjoitettu rapeasti. Kantrimuusikoille on laadittu hurtteja vitsejä ja varsinkin Foleylle liki aforistisia vuorosanoja.

Koko hommassa on rento fiilis, joka paikkaa sisällön puutteita. Rakkautta ennen -trilogian ohjaaja Richard Linklater tekee pikkuroolin yhtenä öljy-yrittäjistä, jotka tarjoavat Foleylle levytyssopimusta.

Dokumentti Blaze Foley, jeesusteippimessias taustoittaa päähenkilöä ennen elokuvaa.

Lue lisää: Mainio dokumentti Blaze Foley, jeesusteippimessias kertoo outlaw-kantrimuusikon elämästä värikkäästi ja musiikkia säästelemättä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat