Pelastusarmeija-aiheesta tuskin löytyy kutkuttavampaa elokuvaparia kuin 2000-luvun Mies vailla menneisyyttä ja 1940-luvun Nokea ja kultaa

Nokea ja kultaa -elokuvassa Pelastusarmeijan naisluutnantti kohtaa orpopojan, satamajätkän ja turmeltuneen entisen heilan.

Ansa Ikonen esittää Pelastusarmeijan hyväsydämistä luutnanttia Sirkkaa. Uuno Laakso (vas.) on Ryyppy-Ville ja Edvin Laine on Laiska-Jammu.

28.7. 2:00

Draama

Nokea ja kultaa ★★

TV1 klo 13.16 (K7)

Mies vailla menneisyyttä ★★★★★

Yle Areena (K12)

Sotien jälkeisessä Suomessa tehdyissä niin sanotuissa ongelmaelokuvissa kuvattiin aikansa yhteiskunnallisia kipupisteitä.

Olavi Vesistön käsikirjoittama Nokea ja kultaa (1945) pohjautuu Toivo Kauppisen alkuperäisaiheeseen. Ohjaaja Edvin Laine esittää hyväsydämistä satamajätkää, joka antaa turvapaikan väkivaltaisten sijaisvanhempien luota karanneelle orpopojalle (Veli-Matti Kaitala). Tämän kohtalosta päättävät kovin heppoisin perustein poliisi ja Pelastusarmeija, jonka naisluutnantti (Ansa Ikonen) haluaa uskoa hyvään.

Hahmo vertautuu Aki Kaurismäen merkkiteokseen Mies vailla menneisyyttä (2002), joka HS:n äänestyksessä valittiin yhdeksi 2000-luvun koskettavimmista kotimaisista elokuvista. Siinäkin Pelastusarmeija ja vähäosaisia auttava, omaa sydäntään avaava nainen (Kati Outinen) nousevat keskeiseen rooliin etsittäessä parempaa tulevaisuutta.

Pelastusarmeija-aiheesta tuskin löytyy kutkuttavampaa elokuvaparia.

Lue lisää: Kati Outinen kohtasi raitiovaunussa lemuavan ja huonokuntoisen miehen, mutta pian selvisi, että he olivat olleet tekemässä yhdessä yhtä 2000-luvun koskettavinta elokuvaa

Mies vailla menneisyyttä -elokuvassa Pelastusarmeijan hyväsydämistä työntekijää esittää Kati Outinen. Markku Peltola on salaperäinen M.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat