Suomalaisjournalistit tekivät dokumentin homofobiasta Keniassa: Toivo paremmasta itää maan lhbtiq-yhteisössä

Kenian sateenkaaren alla -dokumentista selviää, että lainvastainen valistus on onnistunut muuttamaan mielipiteitä ja väkivalta on vähentynyt.

Islaminusko ja seksuaalivähemmistöt ovat hankalasti yhteen sovitettavissa, mutta Keniassa muslimien ja kristittyjen hyökkäykset homoseksuaaleja kohtaan ovat viime vuosina vähentyneet. Ennen hyökkäyksiä odotettiin ramadanin ja joulun aikaan.

28.7. 2:00 | Päivitetty 28.7. 13:42

”Islamissa on enemmän tilaa myötätunnolle, rakkaudelle, yhteiselolle ja suvaitsevaisuudelle. Enemmän tilaa rauhalle kuin väkivallalle.”

Dokumentissa Kenian sateenkaaren alla salanimellä puhuva Asim on muslimijohtaja, joka on aikoinaan lähtenyt lhbtiq-järjestön tilaisuuteen saarnatakseen mutta päätynyt ymmärtämään, että homoseksuaalisuus ei ole luonnotonta.

Kenian vakavaan väkivaltaan johtaneen homofobian väistymisen toivo pilkahtaa toisaallakin: nimettömänä esiintyvä poliisipäällikkö kertoo seksuaalivähemmistöjä kohtaan vihamielisen asenteensa muuttuneen suojelevaksi sensitiivisyyskoulutuksen ansiosta.

Yhdessä näistä Pema Kenya -järjestön tarjoamista koulutustilaisuuksista päästään tosin todistamaan myös täydellistä torjuntaa. Poliisiesimies puhuu ”saatanallisuudesta” ja esittää näkemyksenään, että homot tietysti puhuvat myötäsukaisesti homoista.

Toisaalla transmies Faith Blessing Obondo hakee hyväksyntää kristittyjen parista, vaikka hänet on heitetty ulos jumalanpalveluksesta erilaisuutensa vuoksi. Tämä tuntuu pään lyömiseltä seinään, kun ottaa huomioon, miten hitaasti vaikkapa Suomessa monet uskonnolliset yhteisöt ovat päässeet lain säätämälle tasa-arvotasolle.

Keniassa ongelmana on yhä lakikin. Siirtomaa-ajalta periytyvän pykälän perusteella ”lihallisesta yhteydestä luontoa vastaan” voidaan langettaa jopa 14 vuoden vankeustuomio.

27-vuotias transmies Faith Blessing Obondo on kärsinyt tavasta, jolla hänet on otettu vastaan adventistikirkossa. Työpaikkansa hän menetti muslimipomonsa kuultua hänen transsukupuolisuudestaan.

Maaliskuulta uusittavan dokumentin ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Hanna Nordenswan ja Liselott Lindström.

Ylen ja Ruotsin SVT:n Afrikan-kirjeenvaihtajana työskennellyt Lindström asui Keniassa vuosina 2018–2022. Hänet palkittiin viime vuonna suomenruotsalaisten journalistipalkinnolla Topeliusprisetillä.

Nordenswan puolestaan on toimittaja ja dokumenttiohjaaja, jolta on Yle Areenassa katsottavissa rauhallisen surumielinen Ruudun läpi – koronakevät 2020 (2020) sekä hallitun yksinkertainen Siivoojat (2022), jossa maahanmuuttajasiivoojat kertovat itsestään.

Kenian sateenkaaren alla ei ole samalla lailla kontrolloitu työ, mikä johtuu osaltaan eläväisemmistä kuvaustilanteista, osaltaan kysymyksistä, joita sinänsä ansiokkaista haastatteluista jää.

Esimerkiksi: Perustuiko lhbtiq-väen vuoden 2019 optimismi homolain kumoutumisesta yksinomaan lain siirtomaataustaan? Entä kuinka uhkaavana tuota lakia pidetään arkielämässä?

Väkivallan vaarasta kuullaan, että ramadanin ja joulun aikaan tapahtuneet joukkohyökkäykset tuntuvat loppuneen. Mutta kuinka paljon aikaa on kulunut lhbtiq-järjestön työntekijän murhasta, josta puhutaan yllättävään kevyeen sävyyn?

Ulkolinja: Kenian sateenkaaren alla, TV1 klo 22.21 ja Yle Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat