Vuonna 1992 valmistunutta haastattelua transsuku­puolisuudesta voi jo kuunnella dokumenttina menneisyydestä, sen terminologiakin on osittain historiaa

Tarja Tallqvist teki pioneerityötä haastatellessaan Pirkko-Liisaa Vankina omassa ruumiissa -radiodokumenttiinsa.

31.7. 2:00 | Päivitetty 31.7. 9:35

Pirkko-Liisa tajusi jo alle viisivuotiaana, että kaikki ei ollut kohdallaan. Pikku hiljaa hän tajusi olevansa nainen, vaikka olikin syntynyt miehen ruumiiseen. ”En tiennyt nimeä tälle ilmiölle.”

Tietoisuus transsukupuolisuudesta kasvoi Suomessa voimakkaasti 1990-luvulla. Setan transtukipiste perustettiin 1994. Media alkoi kiinnostua aiheesta. Laki sukupuolenkorjauksesta astui voimaan vuonna 2002.

Tarja Tallqvist teki pioneerityötä haastatellessaan Pirkko-Liisaa vuonna 1992 kantaesitetyssä radiodokumentissaan Vankina omassa ruumiissa. Nykyään ohjelmaa voi kuunnella dokumenttina siitä, millaista oli olla transsukupuolinen ennen yhteiskunnallisen tietoisuuden ja lainsäädännön kehittymistä. Siinä esiintyvä terminologiakin on jo osittain historiaa.

Pirkko-Liisa kertoo, miten haki itselleen ”kastraatiolupaa” Lääkintöhallitukselta. Kun sitä ei myönnetty, hän operoi itse itsensä ja meinasi menettää siinä henkensä.

Nimen vaihtamiseen heltisi lopulta lupa, mutta henkilötunnus pysyi ennallaan. Naisen nimen ja miehen sotun yhdistelmällä ei saa lainaa pankista. ”Ratsiassa poliisit eivät usko papereitani.”

Tallqvist on toimittaja ja dokumentaristi, joka on käsitellyt työssään paljon hoitotyön epäkohtia. Sittemmin hän toimi myös kansanedustajana 2007–2011.

Vankina omassa ruumiissa on äärimmäisen pelkistetty dokumentti, oikeastaan kysymys–vastaus-haastattelu, jonka ainoita draamallisia elementtejä ovat pitkät hiljaisuudet eräiden kysymysten jälkeen. Tekijän kokemusta vasten ratkaisu lienee harkittu, mutta lopputulos yksitasoisuudessaan silti dramaturgisesti lattea.

Vankina omassa ruumiissa, Radio 1 klo 17.10.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat