The Flying Finns kertoo suomalaisista rallimestareista, mutta draama ajaa asiapuolen yli – Miksei rallista voi puhua vain rallina?

Tekijät ovat tähdänneet rohkeasti erilaiseen urheiludokumenttiin, niinpä sarjan jokaiseen käänteeseen on kammettu elämää suurempaa tunnetta.

Neliosaisessa The Flying Finns -sarjassa tavataan maamme rallilegendoja, muun muassa Simo Lampinen (vas.) ja Rauno Aaltonen.

1.8. 2:00 | Päivitetty 1.8. 9:40

”Viime kädessä olet sivustakatsoja oman elämäsi rallissa.”

Yllä oleva sitaatti ei ole sisustustaulusta tai sketsisarjasta, vaan suoraan rallilegenda Ari Vatasen suusta. Vatanen on yksi suomalaisista rallikuskeista kertovan dokumenttisarjan The Flying Finns päähenkilöistä.

Lainaus kiteyttää osuvasti Simo Sipolan ja Tero Wolffin ohjaaman sarjan hengen: vaikka periaatteessa puhe on koko ajan rallista, joka käänteessä ja kurvissa mukaan kammetaan elämää suurempaa tunnetta. Käsikirjoituksesta vastaavat Sipola ja Mayreth Wolff ovat päästelleet draamaa talla pohjassa. Asiasanoina ovat ralli, unelmointi, kohtalo – vaihtelevassa järjestyksessä.

Tekijät ovat tähdänneet rohkeasti hieman erilaiseen urheiludokumenttiin. Perinteisen historiakatsauksen tai kuskien uriin keskittymisen sijaan sarjan neljä jaksoa on jaoteltu eri teemoihin. Ne ovat mestaruus, tienraivaajat, kuolema ja pelinappulat.

Lopputulos muistuttaa osittain Urheilu-Suomi-sarjaa, mutta fiilistely on ajanut asiapuolen yli: tietoa janoava katsoja jää melkein tyhjin käsin. Puhuvat päät ja arkistopätkät rytmittävät dramatisoituja kohtauksia, kohtalokas musiikki soi, mietteliäät miehet istuvat auton ratissa – ja tähän väliin Vatas-filosofiaa!

Kun kokonaisen dokumenttisarjan aiheeksi on otettu suomalaiset rallimestarit, sitä odottaa saavansa vastauksen ainakin siihen, miksi juuri suomalaiset ovat menestyneet lajissa niin hyvin. Sarjan haastateltavinakin vilahtaa puolentusinaa maailmanmestaria, joista osalla on useampi titteli plakkarissa.

Vastausta ei kuitenkaan kuulu. Avausjaksossa mestarit puhuvat vähän voitontahdosta, kakkosjaksossa tehdään muutama viittaus autourheilun menneisyyteen Suomessa ja Eläintarhan ajoihin, mutta varsinaista kokonaiskuvaa ei edes yritetä hahmotella. Sen verran opitaan, että suomalaisiin rallikuskeihin Flying Finn -termillä viittasi Rauno Aaltosen ajoa ihastellut brittitoimittaja 1960-luvulla.

Viimeisessä jaksossa onnistutaan pääsemään syvemmälle rallimaailman lainalaisuuksiin ja siihen, kuka lopulta määrää omaa tietään kaasuttelevia sankarikuskejakin. Rahan ja tallimääräysten merkitystä avaa kiinnostavasti Jari-Matti Latvala. Nykyään Toyotan tallipäällikkönä toimivalla ex-kuskilla kun on kokemusta niin määräysten vastaanottajana kuin antajana.

Päällimmäisenä dokumenttisarjasta jää kuitenkin raskasmielisyys. Miksei rallista voi puhua ”vain” rallina? Eikö se riitä?

Pientä huumoria kovin vakavaan sarjaan tuovat sentään Marcus Grönholmin riemukkaat arkistopätkät, joista saisi koostettua kokonaan oman jaksonsa.

The Flying Finns, TV2 klo 21.00 ja Yle Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat