Miljonäärien saastuttavat yksityiskoneet tyrmistyttävät – Taylor Swiftin lennot vastaavat yli tuhannen keskivertoihmisen päästöjä

Yksityislentoja käyttäviä maailmantähtiä syytetään ”ilmastorikollisiksi.”

Saastuttajien ykköseksi laskettu Taylor Swift esiintymässä vuonna 2019.

30.7. 14:42

Amerikkalainen popartisti Taylor Swift on tuottanut seitsemässä kuukaudessa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin 1 184 keskivertoihmistä tuottaa vuodessa.

Asiasta kertoo brittiläisen Yard-mainostoimiston julkaisema selvitys. Swift on Yardin mukaan tuottanut tänä vuonna 8 293 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Syynä Swiftin valtaville päästöille on Yardin mukaan hänen käyttämänsä yksityislentokone. Taylor Swift on tammikuusta lähtien viettänyt 22 923 minuuttia, tai yhteensä 15,9 päivää lentokoneensa kyydissä. Swift ei ole tänä vuonna kiertueella.

Swiftin edustajien mukaan hänen konettaan käyttävät myös muut ihmiset, joten Swiftiä ei voi syyttää kaikista päästöistä.

Swiftin jälkeen saastuttajien listan toisella sijalla on nyrkkeilijä Floyd Mayweather ja kolmantena räppäri Jay-Z. Listalla ovat myös elokuvaohjaaja Steven Spielberg, näyttelijä Mark Wahlberg sekä kauneusmoguli Kim Kardashian.

Yard-mainostoimisto on käyttänyt selvityksessään Twitterin Celebrity Jets -tilin keräämää dataa. 19-vuotiaan Jack Sweeneyn pyörittämä tili pitää kirjaa julkkisten yksityiskoneiden lennoista.

Sweeney kertoi amerikkalaiselle Fortune-lehdelle, että alun perin häntä kiinnosti vain lentojen seuraaminen, mutta myöhemmin hän alkoi kiinnittää huomiota myös lentojen tuottamiin päästöihin.

Taylor Swiftin lisäksi esimerkiksi kosmetiikkayrittäjä Kylie Jenner ja räppäri Drake ovat saaneet kritiikkiä saastuttavista yksityislennoistaan.

15. heinäkuuta Jenner julkaisi Instagramissa yleisesti tuomitun kuvan, jossa hän ja hänen puolisonsa, räppäri Travis Scott halaavat kahden yksityiskoneen edessä. ”Haluatko ottaa minun vai sinun?” lukee päivityksen kuvatekstissä.

Tieto Kylie Jennerin lyhyimmillään 17-minuuttisista lennoista sai viime viikolla järkyttyneen vastaanoton. Useat Twitter-käyttäjät sekä muun muassa brittiläinen muotilehti i-D ovat kutsuneet Jennerin kaltaisia miljonäärisaastuttajia ”ilmastorikollisiksi.”

Kanadalaisräppäri Drake omistaa yksityisen Boeing 767 -lentokoneen. Kuva vuodelta 2015.

Draken omistama Boeing 767 -lentokone on lentänyt lyhimmillään seitsemänminuuttisen lennon. Räppäri on puolustautunut sanomalla, että lyhyet lennot ovat vain koneiden siirtämistä kentältä toiselle. Niillä ei siis ole matkustajia.

Draken puolustus ei ole vakuuttanut kommentoijia, joiden mielestä tyhjien yksityiskoneiden lennättäminen on tavallistakin turhempaa hiilidioksidipäästöjen tuottamista.

Boeing 767 -koneen istumakapasiteetti on kaupallisilla lennoilla tyypillisesti yli kahdensadan. Kanadalaisräppärin ”Air Drakeksi” nimeämä kone on vain hänen käytössään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat