Terveen elämän salaisuudet -dokumenttisarja käy inspiraatioksi mutta syventymään ei tietovyöryn keskellä ehditä

Kolmiosainen dokumenttisarja antaa ajattelemisen aihetta.

Aivot rakastavat liikuntaa, australialaissarjan avausjakso muistuttaa.

2.8. 2:00

Australialaissarjan viesti on jopa rohkaiseva: moneen asiaan omassa terveydessä voi – yllätys, yllätys – vaikuttaa omilla valinnoillaan. Toisaalta dokumentissa tuodaan pikaisesti esiin sekin, ettei ihminen ole täysin vapaa toimimaan oman mielensä mukaan.

Tämä käy ilmi esimerkiksi liikunnan hyötyjä käsittelevässä avausjaksossa. Arkiliikunta, siis tavallinen kävely ja pyöräily paikasta toiseen, on erittäin hyväksi aivoille. Silti vuosikymmenten ajan esimerkiksi kaupunkisuunnittelua on tehty autoilun ehdoin.

Painotus on kuitenkin liikunnan tuomissa hyödyissä ihmisen terveydelle. Ja niitähän piisaa. Tutkimustulosten mukaan liikunnasta on hyötyä niin muistisairauksien, syövän kuin masennuksen ehkäisemisessä.

Ikääntyessä ihmisen aivot kutistuvat. Liikunnan myötä aivojen hippokampuksen, eräänlaisen muistikeskuksen, koko voi jopa kasvaa. Aivot pysyvät ikään kuin nuorempina pidempään.

Monen dementiaa pelkäävän kannattaisi siis lisätä aivojumpan rinnalle ihan perinteistä jumppaa.

Kuten laajoja kokonaisuuksia käsittelevillä dokumenteilla on tapana, sinänsä kiinnostavan annin vetovoima hiipuu, mitä pidemmälle ohjelma etenee. Uusia hyötyjä vyörytetään katsojalle ihmeteltäväksi, mutta paneutumiselle jää vähän aikaa.

Ehkä paras tapa suhtautua sarjaan onkin ottaa se inspiraationa sinne sohvan pohjalle.

Prisma: Terveen elämän salaisuudet, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat