Rockmuusikko Mikko von Hertzen kirjoittaa haudanvakavaa musiikkia rakkaudesta ja elämän ymmärtämisestä

Mikko von Hertzenin ura levyttävänä artistina käynnistyi 1990-luvun alussa, ja viimeiset parikymmentä vuotta ovat kuluneet laulajakitaristin roolissa Von Hertzen Brothers -yhtyeessä.

Von Hertzen Brothers ja Luonnonperintösäätiö käynnistävät helmikuussa Blue Forest -kampanjan, jolla kerätään varoja 50-hehtaarin kokoisen eteläsuomalaisen metsän suojeluun. ”Siitä oon ylpeä ja iloinen”, Mikko von Hertzen sanoo. Bändikämpän katolta löytyvät aurinkopaneelit.

19.8. 2:00 | Päivitetty 19.8. 8:00

HAASTATTELU käynnistyy tunnustuksella. Mikko von Hertzen sanoo, että hänellä on joitakin huolenaiheita jutunteon suhteen. Häntä askarruttaa se, ettei haastattelu liity suoranaisesti musiikkiin ja sen tekemiseen, vaan häneen itseensä.

Von Hertzen ei liiemmin välitä henkilökohtaisesta julkisuudesta.

”Monesti myös pohdin, että vitsit jengi on saanut paljon aikaan elämässään. Mun oma ansioluettelo on kuitenkin aika ohkainen. Kun peilaan itseäni ympäröivään maailmaan ja muihin viisikymppisiin ihmisiin, niin mietin väistämättä, olenko tämän lehtijutun arvoinen.”

”Että mikä tekee musta niin erikoisen, että musta pitää kirjoittaa?”

Monikin asia.

MIKKO von Hertzen on ehtinyt elämässään paljon. Ura levyttävänä artistina käynnistyi 1990-luvun alussa Venus Flytrap -yhtyeessä ja eteni vuosikymmenen myötä kotimaisen rockin ykköskastiin Egotrippi- ja Lemonator-yhtyeiden rumpalina.

Viimeiset parikymmentä vuotta ovat kuluneet laulajakitaristin roolissa Von Hertzen Brothersissa. Veljesyhtyeen mahtipontinen ja progressiivissävytteinen rockmusiikki on kerännyt vuosien varrella vuolaasti suitsutusta – myös kansainvälisellä tasolla.

Eikö siinä ole riittämiin?

Von Hertzen naurahtaa.

”No joo, ihan mielenkiintoinen ja vaiherikas elämä mulla on ollut.”

Hän arvelee omien epävarmuuksiensa johtuvan – ainakin osittain – koronapandemian aiheuttamasta alakulosta. Von Hertzen sanoo toipuvansa edelleen tavasta, jolla kulttuuri- ja tapahtuma-alaa kohdeltiin kriisin keskellä. Tukitoimien sijaan tarjolla oli lähinnä tyhjiä lupauksia.

Eikä tilanne ole missään nimessä ohitse. Vaikka isot artistinimet ovat jatkaneet rajoitusten päätyttyä bisneksiään normaalisti ja moni kesäfestivaali tehnyt ennätystuloksensa, ei tilanne ole kaikille sama, von Hertzen muistuttaa.

”Kokonaisuuskuvaa on ehkä vaikea hahmottaa”, hän sanoo.

”On valtava joukko tekijöitä, jotka ovat edelleen pandemian kourissa. Alalta on tippunut paljon jengiä pois, koska heillä ei ole enää mitään mahdollisuuksia elättää itseään. Eivät hommat ole kaikilla normalisoituneet.”

”Ei meilläkään”.

VON HERTZEN painottaa, että viime vuosien hullunmyllystä huolimatta hän elää hyvää elämää. Hän sanoo olevansa perusluonteeltaan positiivinen ihminen ja luottavansa vahvasti siihen, että elämä kantaa.

Oman intuition kuunteleminen on johtanut myös yllättäviin valintoihin.

1990-luvun puolivälissä von Hertzen soitti kahdessa suositussa rockyhtyeessä. Kaikki ei ollut silti kohdallaan. Sairastuminen psoriasikseen oli herättänyt nuoressa rocktähdessä suuria kysymyksiä.

Kuka hän oikein on? Mikä tämä maailma on?

Vastauksia hän löysi itämaisista filosofioista ja varsinkin niin kutsutusta ykseyden filosofiasta – advaitasta. Sen mukaan maailmankaikkeus koostuu yhdestä energiasta, ja ihmiset, eläimet ja kasvit ovat tämän saman energian erilaisia ilmenemismuotoa.

”Me emme kuitenkaan ymmärrä tätä, koska olemme niin samaistuneita omaan egoomme”, von Hertzen selittää.

Mikko von Hertzen löysi vastauksia ykseyden filosofia advaitasta.

INTIALAISEN gurun Äiti Amman ajatukset ja esimerkki puhuttelivat von Hertzeniä. Loppuvuodesta 1998 hän pakkasi tavaransa, jätti rockelämän taakseen ja muutti Intian Keralaan Amman perustamaan ashramiin vapaaehtoistyöntekijäksi.

Matkasta muodostui seitsemän vuoden pituinen.

Sinä aikana von Hertzen löysi uudelleen intohimonsa itseilmaisuun. Takaisin Suomeen hän muutti vuonna 2005, äänittämään kappaleita Von Hertzen Brothersin läpimurtoalbumille Approach.

”Koin Intiassa oivalluksia, ja halusin kertoa lauluissa, mistä positiosta katson maailmaa. Se on tietynlainen henkisen etsijän positio, josta kirjoitan edelleen kappaleita. Se liittyy aitoon pyrkimykseen ymmärtää rakkautta, maailmaa ja omaa itseään”, von Hertzen sanoo.

”Ehkä siksi omiin teksteihin tuleekin aina tietynlainen vakava pohjavire. Mullahan elämä saattaa olla kevyttä ja ihanaa, mutta lyriikoissani kaikki on melkein aina haudanvakavaa. Ei kuitenkaan synkkää."

VON HERTZEN sanoo palanneensa Intiasta muuttuneena miehenä. Hän ei kuitenkaan väitä olevansa sen epäitsekkäämpi tai parempi ihminen kuin kukaan muukaan. Sellainen olisi hänen mielestään naurettava ajatus.

Von Hertzen sanoo, että hänellä on edelleen erilaisia toiveita ja unelmia Von Hertzen Brothersin tulevaisuuden suhteen. Olisi mahtavaa soittaa täydelle stadionille tai säveltää täydellinen pop-kappale. Bändissä soittaminen ja biisien kirjoittaminen on kuitenkin se hänen juttunsa.

”Oon edelleen fiiliksissä musasta”, Von Hertzen sanoo.

Tärkeintä on silti tavoitella unelmiaan omaehtoisesti.

”Kaikki on lähtenyt kuitenkin aina liikkeelle musiikin tekemisen riemusta. Ja ennen kaikkea siitä, että saa tehdä hommia juuri niin kuin itseään huvittaa. Omista lähtökohdista. Siitä saa sen täyttymyksen tunteen.”

Kuka?

Mikko von Hertzen

  • Syntynyt 1972 Helsingissä.

  • Von Hertzen Brothersin laulaja, kitaristi ja laulunkirjoittaja. Yhtyeessä soittavat myös hänen veljensä Kie ja Jonne von Hertzen sekä Sami Kuoppamäki ja Robert Engstrand. Soittanut aiemmin rumpuja Egotrippi- ja Lemonator -yhtyeissä.

  • Von Hertzen Brothers on julkaissut albumit Experience (2001), Approach (2006), Love Remains the Same (2008), Stars Aligned (2011), Nine Lives (2013), New Day Rising (2015), War Is Over (2017) ja Red Alert in the Blue Forest (2022).

  • Yhtyeen levyistä kolme on myynyt kultaa. Emma-palkinto vuoden 2006 parhaasta rock-albumista ja Progressive Music Awardseissa "Anthem Of The Year" -palkinto kappaleesta Flowers And Rust.

  • Täyttää 50 vuotta sunnuntaina 21. elokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat