Saksalaisraportti maalaa apokalyptisia kauhuja Euroopan kuivumisesta ja kuihtumisesta

Kestämätön maa- ja metsätalous ovat kuivuutta käsittelevän raportin pääosassa.

Saksalaisdokumentti paneutuu maa- ja metsätalouteen, ilmastonmuutokseen ja kuivuuteen.

4.8. 2:00

Ulkolinjan Kuiva Eurooppa palaa -raportti maalaa apokalyptisiä kauhuja: pystyyn kuollutta metsää, laajoja metsäpaloja Pohjoismaissa ja hiekkamyrskyjä Berliinin laidoilla. Visiot ovat tietenkin jo tätä päivää. Raportin kylmäävä viesti saa valitettavaa lisäpainoa tämänkin kesän tappohelleuutisista.

Ilmastonmuutos on itsestäänselvä olosuhde ohjelman taustalla. Se selittää Eurooppaa viime vuosina kurittaneet ennätyslämpötilat ja kuivuuden. Sen sijaan että maa- ja metsätalous sopeutuisivat vaikeutuviin olosuhteisiin, ne kuitenkin pahentavat ilmastonmuutoksen vakavia seurauksia, raportti kertoo.

Se antaa myös valaisevia esimerkkejä. Yksi niistä on Espanjan Almería, jossa sijaitsee rutkasti istutettuja oliivipuita sekä 350 neliökilometrin verran muovin alla hautuvia kasvihuoneita. Ne käyttävät alueen pohjaveden ja kuljettavat sen muualle Eurooppaan halpojen kasvisten muodossa.

Ohjelman suomenkielinen nimi on hieman harhaanjohtava. Vaikka metsäpalot ovat yksi raportin sivuama osa-alue, ne eivät ole ohjelman keskiössä. Ulkolinjan kuvailema Eurooppa ei pala vaan kuihtuu.

Metsiä kyllä käsitellään. Ne näyttäytyvät suojana säitä ja ilmastonmuutosta vastaan mutta myös vaaran paikkoina. Ranskalaisen tutkijaryhmän mukaan hellekaudella metsät vapauttavat hiilidioksidia sen sitomisen sijaan.

Viime vuonna valmistunut saksalaisraportti perustelee pointtinsa vakuuttavasti numeroilla ja tieteilijöiden lausunnoilla, ja se osoittaa poliitikkojen suuntaan: ensisijainen vastuu kestävämmistä ratkaisuista laitetaan heidän harteilleen.

Ulkolinja: Kuiva Eurooppa palaa, TV1 klo 22.20 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat