Pokeriprinsessa pyörittää uhkapeliä – rikosdraama Molly’s Game perustuu tositapahtumiin

Jessica Chastain on vahva keskushahmo Aaron Sorkinin esikoisohjauksessa.

Jessica Chastain näyttelee Molly’s Game -elokuvan nimiroolin.

6.8. 2:00 | Päivitetty 6.8. 9:43

Elokuva

Molly’s Game ★★★

USA 2017

Hero klo 19.05

Molly’s Game ei läpäise Bechdelin testiä, koska siinä kaksi naista ei keskustele keskenään muusta kuin miehistä. Siinä ei edes ole kuin yksi merkittävä naisrooli. Ohjaaja-käsikirjoittajakin on mies, Aaron Sorkin.

Bechdelin testi havainnollistaa näppärästi sukupuolten epätasa-arvoa elokuvissa, mutta ei se aukottomasti toimi. Molly’s Gamessa ei juuri muuta olekaan kuin naisnäkökulmaa.

Sen päähenkilö Molly (Jessica Chastain) on äänessä melkein koko ajan – jos ei vuorosanoissaan, niin kertojaäänenä erittelemässä tarinaansa.

Nuori Molly Bloom tähtää olympialaisiin kumparelaskussa ja yliopistoon lukemaan lakia. Kun onnettomuus päättää urheilu-uran, hän pitää välivuoden ennen opiskelua. Se venähtää, kun Molly päätyy tuottoisaan pokeribisnekseen.

Kaikki muut olennaiset roolihahmot ovat miehiä mutta dramaturgisesti alisteisia Mollyn hahmolle. Hänen isällään (Kevin Costner) tai asianajajallaan (Idris Elba) ei ole kohtauksia ilman Mollya.

Molly’s Game heiluu notkeasti edestakaisin ajassa. Alussa FBI pidättää Mollyn syytettynä ties mistä likaisesta pelistä. Elokuva perustuu oikean ”pokeriprinsessa” Bloomin omaelämäkertaan (2014) ja siis tositapahtumiin.

Sorkin oli esikoisohjaaja, mutta oli jo saanut käsikirjoittajana muutaman Emmyn West Wing -sarjasta ja Oscarin The Social Network -elokuvasta. Molly’s Game onkin vankkaa viihdettä, vaikka kulkeekin pikemmin puheen kuin kuvien varassa.

Mollyn olisi voinut vaihtaa mieheksi eikä tarinassa olisi tarvinnut muuttaa mitään. Joskus viime vuosisadalla niin olisi ehkä tehtykin. Tai Mollya olisi moralisoitu. Virkistävää, että nyt Molly sai olla vahva ja monitahoinen nainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat