Suomi lähettää Euroopan komissiolle neljännen vastauksen Sanoman Yle-kanteluun

Valtion teettämän vastauksen mukaan Yle sopeutuu toiminnallaan mediamarkkinan muutoksiin.

Ylen Iso paja sijaitsee Helsingin Pasilassa.

5.8. 13:00

Suomen valtio toimitti 4. elokuuta Sanoman Yle-kantelua koskevan vastauksen Euroopan komissiolle. Kyseessä on neljäs vastaus, jonka valtio on tähän mennessä toimittanut komissiolle kanteluun liittyen.

Kantelu koskee erityisesti Ylen tilausvideopalveluja ja sähköisiä oppimissisältöjä Yle Areenassa. Kantelun mukaan Sanoma ei halua lakkauttaa Yle Areenaa, mutta haluaa, että eduskunta asettaa palvelulle ”Yle-laissa selkeät rajat”. Sanoma julkisti kantelunsa kesäkuussa 2021.

Lue lisää: Sanoman Yle-kantelu julki: Yhtiö haluaa rajata Areenasta tosi-tv-sarjoja ja oppimis­sisältöjä

Sanoman kantelun mukaan Yle Areenan tilausvideopalvelut eivät nykyisellään ole EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia.

Suomen valtion neljännen kantelua koskevan vastauksen mukaan Ylen tilausvideopalvelut ja oppimissisällöt ovat Yleisradio Oy:stä annetun lain ja EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia. Vastauksen mukaan Yle sopeutuu uuden teknologian avulla audiovisuaalisen markkinan muutoksiin. Yle pysyy merkityksellisenä media-alan toimijana ja täyttää julkisen palvelun tehtävänsä.

Vastauksen yhteydessä valtio toimitti komissiolle myös kaksi selvitystä, joissa arvioitiin tilausvideopalveluja Suomessa sekä Sanoman kantelua taloustieteellisestä näkökulmasta. Raportit ovat toteuttaneet konsulttitoimistot South 180 ja Copenhagen Economics.

Tilausvideopalveluja koskevan South 180:n tekemän selvityksen mukaan tilausvideopalvelut ja lineaarinen televisio täydentävät tätä nykyä toisiaan. Yleisöt ovat kuitenkin vähitellen siirtymässä television katselusta netin tilausvideopalvelujen käyttöön. Selvityksen mukaan on Ylen julkisen palvelun tehtävän mukaista sopeutua tämän kaltaisiin muutoksiin.

Yle Areenan toiminnan rajoittaminen estäisi selvityksen mukaan Yleä täyttämästä tätä tehtävää.

Taloustieteellistä näkökulmaa käsittelevä selvitys on vastaus Sanoman teettämään arvioon Copenhagen Economicsin aiemmasta selvityksestä. Uusimman selvityksen mukaan Sanoman teettämä arvio Yle Areenan aiheuttamasta markkinavääristymästä on lähtökohdiltaan perusteeton.

Kirjeenvaihto on EU-lainsäädännöstä johtuen pidettävä salaisena. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisee asiakirjoista tiivistelmät, jotka toimitetaan komissiolle. Lisäksi asiakirjojen julkiset versiot julkaistaan Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan mahdollisimman pian. Selvityksen mukaan Sanoman teettämä arvio Yle Areenan aiheuttamasta markkinavääristymästä on lähtökohdiltaan perusteeton.

Seuraavaksi komissio arvioi, ovatko Suomen esittämät vastaukset riittäviä. Sen perusteella komissio päättää, pyytääkö se valtiolta lisäselvityksiä. Valtiontukiasioiden käsittely EU:ssa voi viedä useita vuosia ja sisältää useita kirjelmöintikierroksia.

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat