Pirkko Saision elämäkerta siirtyy vuodella eteenpäin, eikä sitä ole peruttu, kuten fanit luulivat – ”Olen ylipuhelias ja rönsyilevä”

Kun Heini Junkkaala haastatteli Pirkko Saisiota elämäkertaa varten, nauhaa kertyi toista sataa tuntia.

Kirjailija Pirkko Saisio kuvattiin Madeiralla vuonna 2019.

5.8. 16:53

Heini Junkkaalan kirjoittaman Pirkko Saisio – Sopimaton -elämäkerran oli tarkoitus ilmestyä ensi kuussa, mutta nyt kirjan julkaisu on siirretty vuodella eteenpäin.

Sitä ei kuitenkaan ole peruttu, kun jotkut fanit Facebookin Kirjallisuuden ystävät -ryhmässä pelkäsivät. Väärä tieto levisi todennäköisesti, koska kirjastot peruivat teoksen varauksia.

Ilmestymisen lykkääntyminen ei myöskään johdu kirjoittajan ja kohteen riidasta tai välirikosta, kuten joskus kun elämäkerran kohde loukkaantuu kirjoittajalle.

”Syynä on yksinkertaisesti se, että olen ylipuhelias ja rönsyilevä. Ja Heini niin kunnianhimoinen”, Pirkko Saisio kertoo puhelimitse.

”Olen jumalattoman monisanainen ilmaistessani itseäni ja lisäksi kerron juttuja. Välillä minusta tuntuu, että Heinin on pakko ottaa minuun etäisyyttä, etten vaan enää kertoisi mitään mehevää, joka hänen on pakko mahduttaa mukaan.”

”Päätimme sulassa sovussa kustantajan kanssa, että kaikkein järkevintä on siirtää ilmestymistä vuodella”, kertoo Pirkko Saisio. Kuvassa Marja Packalén, Heini Junkkaala ja Pirkko Saisio vuonna 2019.

Junkkaalalle kertyi Saisiota haastatellessa toista sataa tuntia nauhaa, minkä kaiken hän litteroi. Lisäksi hänellä oli jo entuudestaan valtavasti materiaalia kahdesta näytelmästä. Junkkaala on ohjannut ja käsikirjoittanut yhdessä Saision ja Marja Packalénin kanssa KOM-teatterille näytelmät Odotus (2009) ja Valehtelijan peruukki (2019), jotka ammentavat Saision ja Packalénin elämästä. Molemmat näytelmät olivat valtavia menestyksiä.

Junkkaala kertoo Helsingin Sanomille, että hänen olisi ollut mahdollista tiristää elämäkerta valmiiksi alkuperäisessä aikataulussa, mutta hän itse toivoi viimeistelylle lisäaikaa.

”Olin kirjoittanut kirjaa todella intensiivisesti ja tajusin, että tarvitsen vähän etäisyyttä tekstiin ennen viimeisen version tekemistä, jotta pystyn hahmottamaan esimerkiksi, mitä asioita haluan siinä painottaa”, Junkkaala sanoo.

”Mielestäni Saikki myös ansaitsee viimeistellyn ja hyvän kirjan itsestään.”

Elämäkerran julkaisu siirrettiin ensi syksyyn asti, koska välissä Junkkaala valmistaa Kansallisteatteriin dokumentaarisen esityksen Pudota, jonka ensi-ilta on helmikuussa. Se on päätösosa trilogiasta, jonka aikaisemmat esitykset olivat Homoäiti (2018) ja Axel - soolo miesäänelle (2018).

Hän sanoo, että pääasiallinen syy aikalisään oli kuitenkin se, ettei hän koskaan aiemmin ole tehnyt yhtä laajaa työtä.

”Elämäkerrassa on sanoja moninkertaisesti näytelmiini verrattuna ja myös metodit ovat minulle osittain uusia. Kyseessä on proosamuotoinen teos ja tietokirja, jossa kirjailija puhuu Saisiosta hänelle. Se poikkeaa paljon näytelmieni tyylistä”, Junkkaala kertoo.

”Lisäksi teoksesta tulee laajempi kuin ajattelin.”

Myös korona vaikutti työntekoon. Kustannussopimus allekirjoitettiin tammikuussa 2020 vain kuukautta ennen kuin pandemia levisi maailmalle ja sulki niin koulut kuin päiväkodit.

”Jokainen muistaa, mitä se perhearjessa tarkoitti, kun lapset jäivät kotiin ja vanhemmat yrittivät siinä samaan aikaan tehdä töitään.”

Lue lisää:

Pirkko Saision ja Marja Packalénin mukaan ikääntymisessä parasta on, että juuri mikään ei hävetä – Nyt naiset tuovat lavalle kipeätkin muistonsa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat