Lontoolainen museo palauttaa ryöstettyjä taideaarteita Nigeriaan: ”Nämä esineet hankittiin väkisin”

Brittisotilaat ryöstivät taide-esineet Benin Citystä vuonna 1897. Niitä on useiden museoiden kokoelmissa.

Benin Bronzes -esineitä pidetään merkittävänä osana afrikkalaista kulttuurihistoriaa.

8.8. 15:16

Lontoossa sijaitseva Horniman Museum palauttaa taideaarteita takaisin Nigeriaan.

Museo ilmoitti sunnuntaina toimittavansa Nigerian hallitukselle 72 esinettä, jotka tunnetaan nimellä Benin Bronzes, Beninin pronssit. Brittisotilaat ryöstivät taide-esineet Benin Citystä vuonna 1897.

Taide-esineitä valmistettiin entisessä Beninin kuningaskunnassa pronssista ja messingistä vähintään 1500-luvulta lähtien. Useissa niissä on kuvattu koristeellisia ihmishahmoja ja sotureita.

Palautettavien asioiden joukoissa on myös juhlallisuuksissa käytettyjä esineitä ja arkisia tavaroita, kuten koreja.

Esineitä päätyi myös useisiin muihin museoihin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Horniman Museum järjestää antropologisia ja luonnonhistoriallisia näyttelyitä. Sillä on 350 000 esineen kokoelma, joka tunnetaan erityisesti täytetyistä eläimistä.

Esineistössä kuvattiin erilaisia ihmishahmoja.

Afrikan maat ovat vuosia yrittäneet saada takaisin tutkimusmatkailijoiden ja siirtomaaisäntien viemiä teoksia. Samaan aikaan monissa länsimaalaisissa museoissa käydään keskustelua, miten kulttuurihistoriallisten kokoelmien esineistöön pitäisi suhtautua, jos hallussa on esimerkiksi alkuperäiskansoilta tuotuja käsityö- ja taideaarteita.

Saksassa, Britanniassa ja Ranskassa instituutioiden kokoelmista on palautettu viime vuosina teoksia Afrikkaan.

Nigerian kansallinen museoiden ja monumenttien komissio oli pyytänyt esineiden palauttamista vuoden alussa Horniman Museumilta.

”Todisteet ovat erittäin selvät, että nämä esineet hankittiin väkisin, ja ulkopuoliset kuulemiset tukivat näkemystämme siitä, että on sekä moraalista että asianmukaista palauttaa niiden omistusoikeus Nigerialle”, sanoi Horniman Museumin hallituksen puheenjohtaja Eve Salomon.

Esineitä voidaan toivottavasti jatkossa lainata esiteltäväksi museossa.

Palautukset todennäköisesti lisäävät painetta Lontoon British Museumiin, jossa on ylivoimaisesti maailman merkittävin, satojen Benin Bronzes -esineiden kokoelma.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat