Michael Palinista on tullut matkaohjelmien kärkinimi – tuoreimmassa sarjassaan hän käy läpi aiempia matkaohjelmiaan

Monty Python -mies aloitti uuden ajan matkaohjelmissa vähän ennen Neuvostoliiton loppua.

Sarjan viidennessä ja kuudennessa jaksossa Michael Palin kertaa Himalajan-matkaansa.

10.8. 2:00

Monty Python -uransa jälkeen Michael Palin ei jäänyt pyörittelemään peukaloitaan vaan jatkoi näyttelemistä, mutta 1980-luvun lopulla BBC teki ehdotuksen, joka oli jotakin aivan muuta.

Palinista tuli brittiläisten matkaohjelmien uuden ajan airut, kun hän lähti kiertämään maapalloa Jules Vernen kirjan opastamana. Hän matkusti maailman ympäri 80 päivässä, nykytermein maata pitkin eli ilman yhtään lentoa.

Pari vuotta sitten valmistunut sarja käy läpi muitakin Palinin taannoisia matkasarjoja Palinin itsensä johdattelemana. Se on esitetty meillä myös tuoreeltaan.

Palinin uusia selostuksia on mukava kuunnella, ja hän kaivaa arkistoistaan esiin muun muassa vanhoja sanelunauhojaan. Silti olisi kiinnostavaa nähdä alkuperäiset sarjat joskus myös sellaisenaan, vaikka kuvanlaatu onkin tuhruista.

Koostesarjan tylsempää osuutta ovat muiden, kuten Joanna Lumleyn ja Simon Reeven haastattelut, joissa he vain ylistävät Palinin merkitystä esikuvana ja matkajournalismin uranuurtajana. Niiden sijasta voisi vain katsoa enemmän vanhoja sarjoja.

Sarjan kakkososassa seurataan Palinin Navalta navalle -matkaa, jonka hän teki vuonna 1991. Se vei hänet Neuvostoliittoon, ensin Neuvosto-Viroon ja sieltä Pietariin. Palin ihmetteli, kun ihmiset olivatkin ihan iloisia ja seurallisia, mikä oli tuon ajan tyypillistä ennakkoluuloisuutta.

Palin jatkoi vielä Tšernobyliin ja Kiovaan. Hän tapasi ukrainalaisia, jotka uskalsivat jo puhua ääneen maansa itsenäistymisestä. Neuvostoliitto hajosi vain hetkeä myöhemmin.

Michael Palin: Elämäni matkat Teema klo 21.20 ja Yle Areena

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat