Viikonlopun näyttelyt vievät katsomaan tekoälyn taikaa, herkullisia sävyjä ja mielialasormuksia

Espoon Emma-museossa on esillä teknologian ja taiteen runsaudensarvi. Kriitikko Sanna Lipponen poimi kiinnostavimmat näyttelyt.

Sougwen Chung: Assembly Lines, 2022.

26.8. 12:30

Itsekseen lentelevä robottilintu, tupakantumpeista poimittua DNA:ta ja Seela Sellan tallennettua hengitystä. Lauantaina avautuva kansainvälinen ryhmänäyttely Nykyaikaa etsimässä on teknologian ja taiteen risteyskohta sekä runsaudensarvi, jossa riittää tutkittavaa ja sulateltavaa.

Nykyaikaa etsimässä 15.1.2023 saakka Espoon modernin taiteen museo EMMAssa, emmamuseum.fi

Niina Villanueva: Nocturna, 2022, öljy pellavalle, 140x100 cm.

Pulppuavia muotoja

Niina Villanuevan maalaukset pulppuavat lempeitä, loivia ja reheviä muotoja sekä herkullisia sävyjä. Muodot kerrostuvat ja järjestäytyvät ikään kuin uudelleen, kun niiden lomasta tunnistaa kasvien, ihmisten ja joutsenten hahmoja.

Niina Villanueva: Nocturna 11.9. saakka Galleria Huudossa, galleriahuuto.fi

Näkymä Riikka Keräsen näyttelystä Palaa.

Kuumuutta ja kasvua

Riikka Keräsen savirappausmassasta rakentuvat teokset kurottavat, kiipeilevät ja valuvat seiniä pitkin, makoilevat maahan lätsähtäneinä ja istuvat portailla. Teosnimet korostavat vaikutelmaa kasvusta ja kuumuudesta, halusta ja alakulosta. Samaan aikaan esillä olevassa Tiina Laasosen näyttelyssä puut ja muistot kietoutuvat yhteen.

Riikka Keränen: Palaa 28.8. saakka Galleria Sculptorissa, sculptors.fi

Essi Kuokkanen: Spanking or Pietà, 2022, öljy kankaalle, 37 x 30 cm.

Muodonmuutoksia ja mielialasormuksia

Kun sisäiset ja ulkoiset myrskyt pauhaavat, voi niissä koettaa navigoida esimerkiksi tunkemalla sormet täyteen mielialasormuksia. Essi Kuokkasen teoksissa rajat elävän ja elottoman, tunteiden ja todellisuuden välillä venyvät. Maalauksista ja piirroksista koostuva näyttely avaa myös taiteilijan työskentelyä samasta aiheesta toteutettuine eri versioineen.

Essi Kuokkanen: Shapeshifter Dreaming 4.9. saakka Galerie Anhavassa, anhava.com

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat