Mukadokumentaarinen komediasarja Abbott Elementary käyttää huumorin polttoaineena amerikkalaiskoulujen ahdinkoa

Alakouluun sijoittuva komediasarja toistaa samaa kaavaa mutta tekee sen hyvin.

Abott Elementary -sarjan päähenkilö Janine Teagues (Quinta Brunson) oppilaidensa keskellä.

11.8. 2:00 | Päivitetty 11.8. 11:15

Kun oppilas pissaa maton pilalle, koululla ei ole varaa ostaa uutta. Ja kun tarvikkeet ovat lopussa, opettajat tekevät yhteisölle suunnatun toivelistan: askartelusaksia ja liimaa, lyijykyniä ja kumeja. Abbott Elementary -sarjan pohjalla on yhdysvaltalaiskoulujen todellinen ahdinko, mutta sen polttoaineena toimii huumori.

Philadelphiaan sijoittuva komediasarja saa muun muassa Office- ja Moderni perhe -sarjoista tutun mukadokumentaarisen muodon. Koulun epäpätevä rehtori (Janelle James) esiintyy mielellään kameralle, kun samalla opettajat pyörittävät kuvaajalle silmiään.

Päähenkilö Janine Teagues (Quinta Brunson) opettaa alakoulun nuorimpiin kuuluvia oppilaita. Tuore opettaja tekee kaikkensa heidän eteensä, vaikka joskus lopputulos on alkuasetelmaa huonompi. Kun käytävän vilkkuva lamppu saa lapset pelkäämään, opettaja katkaisee vahingossa kaikilta sähköt.

Abbott Elementary on työpaikkakomedia, jossa niukat resurssit ovat ristiriidassa idealististen tavoitteiden kanssa ja työntekijöiden asenteet ristiriidassa keskenään. Teaguesin kollegoihin kuuluu kovanaama (Lisa Ann Walter), tiedostava hipsteri (Chris Perfetti), sijainen (Tyler James Williams) sekä lempeä auktoriteetti (Sheryl Lee Ralph), jonka hyväksyntää Teagues kaipaa.

Abbott Elementary sai heinäkuussa julkaistuissa Emmy-ehdokkuuksissa seitsemän osumaa. Sillä on sija muun muassa parhaan komediasarjan sekä parhaan komediasarjan pääosan ja käsikirjoituksen kategorioissa.

Ensiksi mainitussa kategoriassa se on ainoa perinteisen television tarjoama ohjelma suoratoistopalveluiden tarjonnan keskellä, vaikka Suomessa sarja näkyykin Disney+-palvelussa. Abbott Elementaryllä ei ole mittavaa budjettia tai isoja tähtinimiä. Itse asiassa se toistaa samankaltaista kaavaa samoissa kulisseissa jaksosta toiseen. Kaava kuitenkin toimii kiitettävästi, eikä vähiten näyttelijöiden ansiosta.

Päävastuun kantaa pääosanäyttelijä ja sarjan luoja Quinta Brunson, philadelphialaisen opettajan tytär. Hänen aiempiin meriitteihinsä kuuluu muun muassa digimedia Buzzfeedin alustoille tehtyjä komediasarjoja, kun tänä vuonna hän jo paistatteli Time-lehden sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalla.

Brunsonin teos osuu sopivaan koloon. Se on keskivertoa fiksumpi koko perheen sarja ja keskivertoa lämminhenkisempi kritiikki.

Vetävintä Abbott Elementaryssä ei ole kuitenkaan kritiikki vaan vilpitön ihailu. Oppilaat jäävät satunnaisiin sivuosiin, kun sarja laulaa ylistyslaulua sitkeille opettajille.

Emmyt jaetaan syyskuun 12. päivä. Sarjan toinen kausi alkaa Yhdysvalloissa 21. päivä samaa kuuta.

Abbott Elementary, Disney+. (K12)

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat