Näyttelijä­kollegat muistelevat Vesa-Matti Loiria – ”Vesku oli lämmin ja tarkka ihminen”

Näyttelijä Aku Hirviniemi muistaa keskiviikkona kuolleen Vesa-Matti Loirin uranuurtajana ja inspiraationa, mutta ennen kaikkea lämpimänä ja ystävällisenä ihmisenä.

Vesa-Matti Loiri 70-vuotisjuhla­konsertissaan Helsingissä vuonna 2015.

10.8. 13:36 | Päivitetty 10.8. 17:25

”Kun minun nimeni alkaa A:lla, taisin olla ensimmäisenä listalla Veskun puhelimen muistissa. Saatoin välillä saada Veskulta sellaisia viestejä, että ’ei aamulla tarvitse tuoda maitoa’. Sen jälkeen tuli viesti, että ’sori, voit poistaa kun tuli väärään numeroon”, kertoo näyttelijä Aku Hirviniemi kollegastaan Vesa-Matti Loirista, joka kuoli keskiviikkona.

Lue lisää: Vesa-Matti Loiri on kuollut

Hirviniemi kertoo Loirin olleen uralleen suuri esikuva. Erityisesti Loirin roolit Uuno Turhapurona ja Nasse-setänä sekä 1980- ja 1990-luvun taitteen sketsisarja Vesku Show olivat tärkeitä innoittajia Hirviniemen komiikalle.

Hirviniemen sanoin urheilijana, muusikkona, näyttelijänä ja koomikkona menestynyt Loiri näytti ensimmäisenä Suomessa, että ihminen voi olla varteen­otettava usealla eri areenalla. Loiri tasoitti tietä ajatukselle, että näyttelijä voi olla uskottava sekä koomisissa että vakavissa rooleissa.

”Toivottavasti kaikki ystävien ja julkisuuden henkilöiden sanat tavoittivat hänet vielä silloin, kun hän oli täällä meidän kanssamme.”

Hirviniemi näyttelee tulevassa Hirttämättömät-elokuvan uusintaversiossa Lonely Riderin roolia, jonka Loiri esitti vuonna 1971.

Ennen kaikkea Loiri oli Hirviniemen mukaan lämmin ja ystävällinen ihminen.

”Jo ensimmäisellä sekunnilla, kun Veskun kanssa paiskasimme kättä, tuli sellainen olo, ettei ole mitään jännitettävää. Ihan kuin oltaisiin tunnettu aina”, Hirviniemi kertoo.

Hirviniemi kertoo heidän viimeisen kohtaamisensa tapahtuneen Seinäjoella esitetyn Monty Pythonin Spamalot -musikaalin jälki­mainingeissa vuonna 2019.

Hirviniemi ja Loiri kohtasivat viimeisen kerran Seinäjoella vuonna 2019.

”Minulla olivat juuri esitykset loppuneet, ja törmättiin samassa hotellissa. Vesku oli pitkän tauon jälkeen ruvennut taas keikkailemaan. Kansanmiehen tavoin hän oli hotellin aulassa levähtämässä, ja ympärillä oli paljon porukkaa pyörähtämässä. Hauskaa oli, että Vesku soitti seuraavalla viikolla ja pahoitteli, ettei ehtinyt jutella sen pidempään. Tämä kuvastaa minun tuntemani Veskun persoonaa. Hän oli aina läsnä ja hyvä kuuntelemaan.”

”Hän oli hyvin henkinen ihminen. Uskon, että hän on jo uudesti­syntynyt.”

Lue lisää: Kun Olli Ahvenlahden puhelin alkoi soida, hän tiesi vastaamattakin, että ystävä on lähtenyt – Muusikot muistelevat Vesa-Matti Loiria

Loirin pitkäaikainen ystävä, näyttelijä Vesa Vierikko kuvailee Loirin vaikutuksen koko maailmaan olleen suunnaton. Hän kertoo heidän viimeisen kohtaamisensa olleen keväällä sen jälkeen, kun Loiri sai tietää kuolevansa.

”Käytiin Veskun luona ja valmistauduttiin tulevaan. Hauskaa oli”, Vierikko sanoo.

Vierikko kertoo Loirin puhuneen pitkään jälleensyntymisestä ja sielun vaeltamisesta.

”Kun hän sai kohtalonsa selville, hän sanoi, että jos se on mahdollista, hän tulee sekoittamaan meidän tukkaa. En siinä viitsinyt sanoa, että mitä tukkaa, kun eihän minulla sellaista hirveästi ole.”

Vierikolle Loiri oli merkittävä jo ennen kuin he olivat tavanneet. Hän kertoo katselleensa jo lapsena, että Loirissa oli jotain täysin erityistä verrattuna muihin televisiossa esiintyneisiin hahmoihin.

”Myöhemmin sitten aika paljon tehtiin yhteistyötäkin. Eihän se mitään työtä ollut, se oli leikkiä ja hauskanpitoa, yhteisten asioiden jakamista ja keskustelua. Työt tehtiin siinä sivussa, mitä nyt työksi voidaan kutsua”, Vierikko kertoo.

Riitta Väisänen muistelee lämmöllä Pikkupojat-elokuvaa (1986), jossa hän esiintyi yhdessä Loirin kanssa. Elokuvaa kuvattiin Väisäsen mökillä.

”Ai että se oli kivaa!” Väisänen kertoo.

Väisänen oli mukana myös useassa Uuno-elokuvassa. Hän muistelee, miten hauskaa oli seurata Uuno-roolin rakentumista Loirin maskin teon aikana. ”Ensin hän oli ihan normaali ja siinä jutellaan, mutta kun maski alkoi edetä, hän alkoi puhuakin kuin Turhapuro!”

Väisänen oli Turhapuro-elokuvissa melko pienissä rooleissa, mutta ne olivat hänelle hyvin tärkeitä.

”Loiri ei myöskään koskaan väheksynyt, vaikka mä en ole mikään näyttelijä.”

Väisänen ja Loiri eivät viime vuosina olleet tekemisissä, mutta Väisänen muistelee häntä lämmöllä, ja haluaa myös lähettää Loirin läheisille osanottonsa.

”Vesku oli Suomen monipuolisin, koskettavin, hauskin ja taitavin viihdetaiteilija, joka elää ikuisesti muistoissamme”, Väisänen sanoo. ”On vaikea kuvitella toista Veskun veroista taiteilijaa, joka on niin monipuolinen. Urheilusta korkeaan taiteeseen ja kaikkeen siltä väliltä.”

Väisänen huokaa. ”Ei tule toista Veskua kyllä.”

Uuno Turhapuron Peni Turhapuro -nimistä pikkuveljeä vuoden 1998 elokuvassa Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies esittänyt näyttelijä Santeri Kinnunen kertoo olevansa haikeissa tunnelmissa.

”En ollut hänen kanssaan jokapäiväinen tuttu, mutta olihan hän tuttu pikkupojasta lähtien 1970-luvun alusta. Hän antoi minulle tuolloin lahjaksi congarummut”, Kinnunen muistelee.

Kinnunen kertoo Loirin olleen ihmisenä valtavan monipuolinen ja hauska sekä näyttelijänä ”helvetin hyvä”. Mielenkiintoisen keskustelun sai pystyyn aiheesta kuin aiheesta.

”Hän oli kaikessa muussakin aikamoisen paneutuva ja kokonaisvaltainen. Mitään hän ei vasurilla tehnyt koskaan. Heittäytymisen taitoa oli, oli laji sitten mikä tahansa.”

Vuoden 1994 Kesäyön unelma -elokuvan kuvaukset ovat jääneet Kinnusen mieleen.

”Loirin poika kuoli sinä kesänä. Kummasti hän vain jaksoi pysyä kuvauksissa mukana. Kyllä sitäkin miestä koeteltiin”, Kinnunen kertoo.

Loirin pitkäaikainen ystävä ja kollega, näyttelijä Hannele Lauri toteaa, ettei vielä löydä sanoja tapahtuneelle. Hän haluaa siksi kommentoida vain lyhyesti.

”Mestari ja ystävä on poissa. Toivon, että Veskulla on nyt hyvä olla.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat