Toimintatähti Steven Seagal kävi tekemässä Putinin propagandaa Ukrainassa

Seagal vieraili Olenivkan kaupungissa, jossa tapahtui heinäkuun lopussa kymmeniä ukrainalaisia sotavankeja tappanut isku. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet iskusta toisiaan.

Steven Seagal kävi Olenivkan kaupungin vankilassa, jossa tapahtui heinäkuun lopussa ainakin 50 sotavankia tappanut isku. Kuva Venäjän hallinnon omistaman tv-kanavan Zvedan lähetyksestä.

11.8. 11:54 | Päivitetty 11.8. 12:40

Entinen Hollywood-toimintaelokuvanäyttelijä, nykyinen Vladimir Putinin tukija Steven Seagal kävi tällä viikolla Ukrainan Donetskissa tekemässä Venäjän hallinnon propagandaa.

Seagal vieraili Olenivkan kaupungin vankilassa, jossa tapahtui heinäkuun lopussa kymmeniä ukrainalaisia sotavankeja tappanut isku, kertoi niin sanotun Donetskin kansantasavallan eli tosiasiassa Venäjän nukkehallinnon johtaja Denis Pušilin Telegramissa tiistaina. Alue on tällä hetkellä Venäjän vallan alla.

Pušilinin mukaan Seagal halusi käynnillään muuttaa ”käsitystä tästä sodasta”, koska lähes kukaan siitä puhuva ei ole käynyt sota-alueella Donbasissa. Pušilin sanoi myös, että Seagal kuvaa sodasta dokumenttia.

Kremlin propangandaa Venäjän tv:ssä kertova juontaja Vladimir Solovjov sanoi puolestaan Telegramissa, että Seagal tutki henkilökohtaisesti iskun jälkiä ja väitti, että Seagal olisi löytänyt paikalta yhdysvaltalaisten ohjusten jäänteitä. Se tarkoittaisi, että Ukrainan hallinto murhasi omia sotilaitaan.

Samaa tarinaa toisti tv-kanava Zvezda, joka esitti kuvaa Seagalista iskun tapahtumapaikalla.

”Tähän Himars iski”, Seagal sanoi lähetyksessä.

Yhdysvallat kertoi alkukesästä lähettävänsä Ukrainalle M142 Himars -raketin­heittimiä ja niihin sopivia ammuksia.

Esimerkiksi uutiskanava CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan väitteet Himars-ohjuksilla tehdystä iskusta vankilaan eivät pidä paikkaansa. Nähdyt kuvat paikalta todistavat pikemminkin, että kyseessä ei missään nimessä ollut isku Himarsilla.

Sekä Ukraina että Venäjä ovat syyttäneet toisiaan iskusta, jossa kuoli ainakin 50 ukrainalaista sotavankia ja haavoittui kymmeniä. Kummankin osapuolen väitteitä on ollut mahdotonta varmistaa, sillä riippumattomia kansalaisjärjestöjä, Punaisen Ristin kansainvälistä komiteaa ICRC:tä, ei ole päästetty paikalle.

Ukrainan mukaan Venäjä räjäytti osan vankilasta, etteivät siellä tapahtuneet kidutukset ja teloitukset tulisi julkisuuteen ja jotta Venäjä voisi syyttää Ukrainaa sotarikoksesta, jonka se on itse tehnyt. Monet vankilassa olleista sotavangeista antautuivat Mariupolin Azovstalin terästehtaalla, sekä Ukraina että Venäjä ovat sanoneet.

Progandisti Solovjovin mukaan Seagal tapasi myös Azovstalilta vangittuja ukrainalaisia sotilaita ja kysyi heiltä ”epämiellyttäviä kysymyksiä”.

Venäjä väittää Ukrainan iskeneen vankilaan ohjuksilla pelotellakseen vankilassa olleita ukrainalaissotilaita ja estääkseen heitä antautumasta Venäjälle.

Lue lisää: Tuhoisa vankila­isku tappoi kymmeniä, Ukrainan turvallisuus­palvelun mukaan puhelu­tiedot viittaavat räjähteisiin vankilan sisällä – tämä iskusta tiedetään

Seagal on ollut jo pitkään Putin-fani. Keväällä 2014 Seagal kuvaili Putinia yhdeksi suurimmista elossa olevista johtajista. Samalla hän tuki Krimin valtausta. Venäjä hyökkäsi keväällä 2014 Ukrainalle kuuluvalle Krimin niemimaalle ja liitti sen myöhemmin laittomasti itseensä.

Seagal sai Venäjän kansalaisuuden vuonna 2016. Vuodesta 2018 hän on ollut Venäjän ulkoministeriön erityisedustaja, kontollaan Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet.

Viime vuonna Seagal liittyi Putinia kannattavaan puolueeseen.

Aikido-taistelulajin taitaja Seagal nousi kuuluisaksi 1980-luvun lopulla väkivaltaisista toimintaelokuvistaan. Hänen tunnettuja elokuviaan ovat muun muassa Kuoleman merkki (1990) ja Kaappaus merellä (1992). 2000-luvulla Seagal on esiintynyt lähinnä suoraan dvd:lle tai suoratoistoon tehdyissä halpafilmeissä.

Lisäys 11.8 kello 12.40: Lisätty maininta CNN:n jutusta, jossa asiantuntijat tyrmäävät väitteet Himars-iskusta vankilaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat